OKO ZEMLJE KRUŽI NEŠTO ŠTO DO SADA NIKO NIJE VIDEO! Naučnici tek sada spazili ovo NEBESKO TELO (VIDEO)
Zemlja iz svemira, Foto: EPA/NASA EARTH OBSERVATORY H

astronomija

OKO ZEMLJE KRUŽI NEŠTO ŠTO DO SADA NIKO NIJE VIDEO! Naučnici tek sada spazili ovo NEBESKO TELO (VIDEO)

Objekt je razmera između 1,5 i 3,5 metra

Objavljeno: 13:53h

Astronomi iz Taskona u Arizoni otkrili su novi asteroid koji kruži oko našeg planete, a koji je nazvan CD3 2020.

Otkriće je na Tviteru objavio Kacper Virčok, istraživač Catalina Sky Survey programa iz lunarne i planetarne laboratorije Uniiverziteta u Arizoni.

- Zemlja ima novi privremeni objekt, mogući 'mini Mesec' pod nazivom 2020 CD3. Moj kolega Tedi Prajn i ja pronašli smo objekt u noći 15. februara - kaže Kacper.

Objekt je razmera između 1,5 i 3,5 metra, a njegova putanja ukazuje na to da je ušao u Zemljinu orbitu pre otprilike tri godine.

Kacper smatra da je ovo otkriće "velika stvar jer od oko milion poznatih kosmičkih stena, ovo je tek drugi asteroid za koji se zna da orbitira oko Zemlje", prenosi NBC News.

Asteroid je u utorak službeno unesen u službeni katalog centra Međunarodne astonomske unije koji je osnovan 1947. godine kako bi se prikupljali podaci o posmatranju asteroida, kometa i prirodnih satelita u Sunčevom sistemu.

Centar Minor Planet je u službenom zapisu naveo "da je objekt privremeno vezan za Zemlju" i da nije pronađena veza s nekim poznatim veštačkim objektom.

Poslednji takozvani mini Mesec, odnosno asteroid uhvaćen u Zemljinoj orbiti, nazvan je RH120. U orbitu je došao u julu 2006. godine i u njoj se zadržao otprilike do septembra 2007. godine.

The Catalina Sky Survey je projekt koji finansira NASA, a koji ima za cilj skenirati svemir da bi se otkrili i pratili objekti blizu Zemlje, posebno oni koji mogu predstavljati opasnost za Zemlju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.