OVA ŽIVOTINJA KRIJE TAJNU VEČNOG ŽIVOTA: Naučnici ovakvo nešto nisu videli, NIKADA NE UMIRE! (VIDEO)
Besmrtna meduza, Foto: Printscreen/ Youtube

zanimljivosti

OVA ŽIVOTINJA KRIJE TAJNU VEČNOG ŽIVOTA: Naučnici ovakvo nešto nisu videli, NIKADA NE UMIRE! (VIDEO)

Ona je razvila metodu podmlađivanja i vraćanja u stanje polno nezrele jedinke

Objavljeno:

Turritopsis dohrnii odnosno besmrtna meduza je vrsta koja živi u Sredozemnom moru i u vodama Japana i koja krije tajnu večnog života. Ona je razvila metodu podmlađivanja i vraćanja u stanje polno nezrele jedinke.

Ova meduza ima oblik zvona, široka je maksimalno 4,5 milimetara i obično je isto toliko visoka. U toplijoj vodi njeno prozirno telo postaje jarke crvene boje. Veruje se da je poreklom iz Tihog okeana, a da se proširila zahvaljujući migracijama i moreplovcima.

Japanski profesor Šin Kubota sa Univerziteta u Kjotu je počeo da je proučava 1979. godine. O njoj je 1996. godine objavljena i studija. Nažalost, istraživanje ove meduze danas sporo napreduje.

Turritopsis dohrnii, kao i većina obrubnjaka, prolazi stadijum polipa i stadijum meduze. I dok svi ostali umiru, turritopsis dohrnii ima sposobnost ponovo postati polip. Dok ostale meduze nakon parenja umiru, dok tzv. besmrtna meduza potone na morsko dno gde se njeno telo uvlači u sebe odnosno vraća se u fetalni stadijum.

Pretvara se u želatinoznu grudvicu, nalik amebi. U nekoliko dana ta grudvica formira spoljašnju ljušturu. Tada iz tih gomolja izlazi nešto kao korenje, čime se ona učvršćuje za podlogu. Gomolji se produžuju i opet nastaje polip. Novi polip rađa nove meduze i proces se ponavlja. To tako može ići u nedogled, ako meduza ne strada od predatora. Čak i ako je povređena ona se opet povlači na morsko dno i postaje polip.

Ipak, ako je povređena, ako joj ne odgovaraju temperatura vode ili salinitet, ova meduza ne može u potpunosti kontrolisati svoju sposobnost. Međutim ako joj svi uslovi odgovaraju, njena transformacija će proći bez problema. Inače, postoje tri vrste meduze turritopsis - dohrnii, nutricula i rubra, ali samo ova prva ima mogućnost "večnog života", piše OddityCentral.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.