OVO JE PRAVILAN NAČIN DA OPERETE KUPAĆI: Posle kupanja je PUN BAKTERIJA - jednu stvar nipošto ne radite!
Kupaći kostim, Foto: Profimedia

Letnji saveti

OVO JE PRAVILAN NAČIN DA OPERETE KUPAĆI: Posle kupanja je PUN BAKTERIJA - jednu stvar nipošto ne radite!

Nikad nemojte cediti kupaći tako da ga zavrćete jer to uništava njegova vlakna

Objavljeno:

Lopta, dušek, mišići i ostala oprema za vodu nakon sezone korištenja postaju mesta na kojima se razvija buđ.

Ako znate da ih više nećete koristiti do sledećeg leta, očistite ih u mešavini vode i sirća, a nakon toga ih isperite vodom. Stavite ih na sunce da se osuše i spremite ih.

Na kraju sezone temeljno operite peškire kako biste mogli da ih koristite još nekoliko leta. Uz deterdžent, u perilicu stavite šoljicu sirća i pola šoljice sode bikarbone. Perite na 40 stepeni i izbegavajte korišćenje omekšivača. Kako bi japanke bile upotrebljive i sledeće godine, potopite ih u kadi sa sapunom ili deterdžentom za pranje veša i četkom uklonite prljavštinu ili mrlje.

Kupanje na plaži ostavlja razne nečistoće na kupaćem kostimu. Na njemu se nakupljaju ulje ili krema za sunčanje, prljavština koja se pokupi ležanjem na plaži, ali i kupanjem u moru.

Osim što su prljavi, brzo se istroše, a kako biste mu produžili vek, nakon svakoga kupanja operite ga u hladnoj vodi. Najbolje je odmah nakon kupanja istuširati se ispod tuša na plaži. Ako na plaži nema tuša, po povratku u sobu operite ga u hladnoj vodi. Napunite umivaonik vodom i dodajte malo blagog sapuna pa natopite kupaći kostim. Isperite ga u hladnoj vodi pa osušite na suncu.

Nikad nemojte cediti kupaći tako da ga zavrćete jer to uništava njegova vlakna. Umesto toga, lagano ga pritisnite po celoj površini kako biste iscedili višak vode. Nakon poslednjeg kupanja operite ga na nižoj temperaturi s blagim deterdžentom. Nemojte koristiti preagresivne hemikalije i visoke temperature jer će kupaći postati previše rastegljiv ili će izgubiti elastin.

Dobro je koristiti vrećicu za donje rublje da bi trake i jastučići ostali na svome mestu. Posle ih osušite na vazduhui spremite za sledeću sezonu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.