POSLEDNJE REČI KOJE LEDE KRV U ŽILAMA: Pre pogubljenja, ubica se nije pokajao zbog svog strašnog zločina!
Pogubljeni Berget, Foto: South Dakota department of corections

smrtna kazna

POSLEDNJE REČI KOJE LEDE KRV U ŽILAMA: Pre pogubljenja, ubica se nije pokajao zbog svog strašnog zločina!

Ovo je bilo četvrto pogubljenje u Južnoj Dakoti nakon što je ta država ponovno uvela smrtnu kaznu 1979

Objavljeno:

Rodni Berget (56) osuđen je na smrt zbog ubistva policajca, a njegova egzekucija je odložena na šest sati dok je američki Vrhovni sud razmatrao njegovu žalbu.

Ali kad je žalba odbačena, Berget je doveden u sobu gde će ga ubiti smrtonosnom injekcijom.

Upitan ima li nešto reći za kraj, Berget je rekao:

- Oprostite zbog odlaganja, zadržao sam se u saobraćaju.

Berget je osuđen zbog ubistva zatvorskog čuvara Rona 'RJ' Džonsona prilikom pokušaja bega iz zatovra u Južnoj Dakoti 2011.

U vreme ubistva, služio je doživotnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva i otmice.

I njegov brat Rodžer (39) pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Oklahomi 2000. zbog ubistva svoje bivše učiteljice matematike 1985.

Novinari koji su prisustvovali Bergetovom pogubljenju kasnije su ispričali da je nakon što se našalio, nekolicini svojih bližnjih poručio da ih voli i da se 'vide na drugoj strani'.Porodici žrtve nije se izvinio.

Tokom pogubljenja, Berget je nekoliko puta duboko udahnuo pa se onesvestio. Trenutak pre nego je klonuo, prstima je napravio znak mira.

Novinar Don Jorgensen koji je svedočio pogubljenju kaže kako ga je iznenadilo što Berget svoje zadnje reči nije iskoristio da se izvini porodici ubijenog.

- Imao je izbor, ali izabrao je da bude zao - rekao je Jorgensen.

Ubijeni policajac Ron 'RJ' Džonsonn bio je pred penzijom, a ubijen je na svoj 63. rođendan. Berget mu je glavu omotao plastičnom vrećicom i pretukao ga metalnom šipkom.

Berget i njegov suučesnik u pokušaju bega, Erik Robert koji je pogubljen 2012., mesecima su planirali beg. Robert je nameravao da se maskira u čuvara, a Berget da se sakrije u kutiji koju bi onda Robert izgurao iz zatvora. Plan im je skoro uspeo, ali na izlazu su ipak zaustavljeni i tad je otkriven njihov plan.

Tokom pogubljenja, pred zatvorem su se okupili protivnici smrtne kazne koji su tvrdili da je pogubljenje protuustavno jer je Berget bio osoba s mentalnim poteškoćama.

Naime, u sedamdesetima godinama je kao dečak nastupio na Specijalnim olimpijskim igrama, a za zaustavljanje egzekucije zalagali su se i predsednik odbora Specijalnih olimpijskih igara Timoti Šriver i njegova majka Junis Kenedi Šriver.

Sam Berget je 2011. na sudu rekao kako zaslužuje smrt jer je znao šta radi i svejedno jednoj porodici oduzeo oca, muža i dedu.

Ovo je bila prva egzekucija u Južnoj Dakoti nakon oktobra 2012. kad je pogubljen Bergetov saučesnik u begu, Robert. Treći saučesnik, Majkl Nordman, osuđen je na doživotni zatvor jer je ubicu opremio plastičnom vrećicom i metalnom cevi.

Ovo je bilo četvrto pogubljenje u Južnoj Dakoti nakon što je ta država ponovno uvela smrtnu kaznu 1979.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.