NA JEDNOM DUGMETU NA VAŠEM DALJINSKOM POSTOJI SKRIVENI SIMBOL: Većina nema pojma da je tu, a EVO ŠTA ZNAČI
Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

KAKAV HIT

NA JEDNOM DUGMETU NA VAŠEM DALJINSKOM POSTOJI SKRIVENI SIMBOL: Većina nema pojma da je tu, a EVO ŠTA ZNAČI

Ovu oznaku ima gotovo svaki daljinski upravljač

Objavljeno:

Pritiskajući dugmiće na svom daljinskom upravljaču, možda ste primetili da se na tipki s brojem 5 nalazi mala izbočina (ili dve) u obliku tačkice ili crtice koja se oseti na dodir. Ovu oznaku ima gotovo svaki daljinski upravljač, a sada ćemo vam otkriti i zbog čega je ona tu.

Daljinski upravljači izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovidne osobe i osobe oštećenog vida, zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na tipki s brojem 5.

Ova izbočina omogućava slabovidnim osobama lakše korišćenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu da odrede gde se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču.

Istaknuta tipka 5 koristi i osobama normalnog vida: na taj način daljinski upravljač i tastaturu mogu koristiti bez da gledaju u njih i bez da, kada je o daljinskom reč, skidaju pogled s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.

Bonus video

00:04

Siniša Mali na TV Happy

(Espreso/Srbijadanas/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.