PROST MATEMATIČKI ZADATAK ZBUNIO CEO BALKAN: Svi raspravljaju oko TAČNOG rešenja, a pred nosem im je... (FOTO)
Krava, Foto: Profimedia/Ilustracija

znate li vi?

PROST MATEMATIČKI ZADATAK ZBUNIO CEO BALKAN: Svi raspravljaju oko TAČNOG rešenja, a pred nosem im je... (FOTO)

Internet zajednica uživa u reševanju matematičkih zadataka, a često su isti predmet debate i rasprave

Objavljeno:

Korisnici neretko dođu do različitih rešenja, a problem može da bude i u samom postupku. Bilo kako bilo, regionalni Tviter ove godine zabavila je takozvana "krava misterija"!

Ovaj zadatak osvanuo je na profilu korisnika @AngelDark1809, a iako zvuči jednostavno, doveo je do zanimljive polemike i nekoliko različitih rezultata.

"Kupio sam kravu za 800 evra. Prodao sam je za 1.000 evra. Kupio sam je opet za 1. 100 evra. Prodao sam je opet za 1. 300 evra. Koliko sam zaradio", glasi postavka.

Nizali su se različiti odgovori - 100, 200, 300, 400, 500, ništa, pa čak i da je u minusu, ali jedno je sigurno - rešenje očito nije jedinstveno.

Ono što možda olakšava pristup celom ovom zadatku jeste da zamislite da ste novac kojim ste kupili kravu jednostavno pozajmili. Dakle, ako pođemo do tačke da ste pozajmili 800 evra za kravu, a potom je prodali za 1.000, dolazimo do zaključka da ste u mogućnosti da vratite 800 evra, dok vam ostaje 200 evra profita.

Sada imate spremno 200 evra za ulaganje, ali morate da pozajmite 900 evra kako biste ponovo kupili kravu. Jednom kada je prodate za 1. 300 evra, moći ćete da vratite 900, a u novčaniku će vam ostati tačno 400 evra - 200 od prve i 200 od druge prodaje!

BONUS VIDEO

02:35

PUŠKICE ODLAZE U ISTORIJU, STIŽE MNOGO NAPREDNIJE SREDSTVO! Nemoguće utvrditi da li je zadatak napisao učenik ili telefon?

(Espreso/zenablic/Stefana Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.