NJEN OTROV MOŽE DA UBIJE 100 LJUDI: Ovo je najotrovnija zmija na kopnu koja NAPADA TOKOM LETA, NAJEŽIĆETE SE (FOTO)
Zmija, Foto: Interpix / Alamy / Profimedia

UŽAS

NJEN OTROV MOŽE DA UBIJE 100 LJUDI: Ovo je najotrovnija zmija na kopnu koja NAPADA TOKOM LETA, NAJEŽIĆETE SE (FOTO)

Pogledajte kako izgleda najotrovnija kopnena zmija na svetu, a reporterka N1 Zagreb pronašla je kod jednog uzgajivača.

Objavljeno: 12:30h

Reporterka N1 Zagreb razgovarala je sa uzgajivačem zmija Nevenom Vrbanićem o tome kako se treba ponašati kada naiđete na zmiju i šta da uradite u slučaju ugriza.

On je rekao da zmije, u slučaju susreta sa ljudima, obično pobegnu, ali je objasnio kako se treba ponašati u slučaju ugriza.

“Izvlačenje otrova ne funkcioniše kod otrovnih zmija. Treba pozvati pomoć, pokušati da se smirite, da srce što sporije lupa da ne pumpa po celom telu taj otrov. Ne treba da hodate ni trčati jer to postiče cirkulaciju i pumpanje otrova”, objasnio je Vrbanić.

zmija
foto: blickwinkel / Alamy / Profimedia Slično

Ova zmija Tajpan živi u Australiji, a procenjuje se da bi otrovom iz jednog ugriza mogao ubiti i stotinu odraslih ljudi!

Kopneni tajpan obično raste do 1,6 metara dužine, a najčešće je maslinasto-smeđe boje, iako zimi potamni, a leti je nešto svetliji.

Kako navodi Australijski muzej, ako je isprovociran, kopneni tajpan će napasti, a u slučaju ugriza, mogu se javiti simptomi kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje, bol u stomaku i paraliza.

Osim što je jako neurotoksičan, otrov sadrži tzv. faktor širenja (enzim hijaluronidazu) koji povećava brzinu apsorpcije. Toksičnost otrova zajedno sa njegovim delovanjem širenja čini ugriz ove žestoke zmije potencijalno opasnim po život.

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.