TAJNI NADIMAK BATE ŽIVOJINOVIĆA TEK JE SAD PROCURIO U JAVNOST: Zvali su ga baš OVAKO iz jednog jedinog razloga
Velimir Bata Živojinović, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

legendarni glumac

TAJNI NADIMAK BATE ŽIVOJINOVIĆA TEK JE SAD PROCURIO U JAVNOST: Zvali su ga baš OVAKO iz jednog jedinog razloga

Batin život je više nego zanimljiv, a vezan je za glumu – jer je gluma bila njegov život

Objavljeno:

Glumac Velimir Bata Živojinović preminio je 2016. godine, a iza sebe je ostavio bezbroj uloga u pozorištu i na filmu.

Neke od uloga donele su mu popularnost i van granica bivše Jugoslavije – Kinezima je bio idol kao Valter, mi smo ga obožavali i kao Aranđela u „Srećnim ljudima“ i kao Stoleta u „Bitki na Neretvi“, a jednom se našalio kako više uloga od njega ima možda neki glumac u Indiji.

Batin život je više nego zanimljiv, a vezan je za glumu – jer je gluma bila njegov život.

U Beogradskom dramskom pozorištu je pravio „čudesa“ od svojih rola, a pokojna filmska direktorka Soja Jovanović jednom je izjavila:

„Izdržavaš kao životinja“.

Nakon ove slobodne izjave, glumcu je ostao nadimak – Bata Životinja.

Velimir Bata Živojinović
foto: Aleksandar Jovanović Cile

„Kako sam bio stipendista Beogradskog dramskog pozorišta, dođem na Crveni krst, i u tom pozorištu sam uglavnom statirao. Jer, bio je to ubistven ansambl, najbolji koji je postojao u ta dašnjoj Jugoslaviji – Ljuba Tadić, Cica Perović, Sima Janićijević, Mika Vitorović, Rade Marković… I ja pored njih da dobijem glavnu ulogu? Može, ali samo ako nijedan od njih nije hteo da igra. Tako sam jedno tri-četiri puta dobio glavnu ulogu, ostalo bih prošetao po sceni, kao u ‘Mački na usijanom limenom krovu’, gde sam igrao crnca koji pređe preko scene i ništa više. A imao sam našminkanu samo onu polovinu lica okrenutu publici. Crnac, a pola crn, pola beo. I, naravno, kaznili su me zbog te nepodopštine. I čim sam počeo da snimam, najpre kod Soje Jovanović, posle kod Veljka Bulajića, u „Vlaku bez voznog reda“, gde sam imao jednu od prvih većih uloga, praktično sam završio sa pozorištem“, otkrio je jednom Živojinović, piše Kurir.

02:26

BATA ŽIVOJINOVIĆ KORISTIO PRIJATELJSTVO SA TITOM ZBOG OVOGA! Pavlov otkrio malo poznate detalje: Iz straha NIKO NIJE PROVERAVAO

(Espreso/Kurir/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.