OVAKO JE IZGLEDAO NAJPOZNATIJI FARAON SVIH VREMENA: Naučnici rekonstruisali lice čuvenog TUTANKAMONA, lep ko lutka
Tutankamon, Foto: Printscreen/ Youtube/ Mortal Faces

Jezivo

OVAKO JE IZGLEDAO NAJPOZNATIJI FARAON SVIH VREMENA: Naučnici rekonstruisali lice čuvenog TUTANKAMONA, lep ko lutka

Mumiju čuvenog „dečaka kralja“ Tutankamona je zajedno sa ostalim dragocenostima pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922. u egipatskoj Dolini kraljeva

Objavljeno:

U Luksoru, koji nam je svima poznat, davne 1922. otkrivena je mumija najpoznatijeg egipadskog faraona Tutankamona, od tada počinje rekonstrukcija njegoivog lica, ali sa novom tehnologijom, i njegovom savršeno očuvanom mumijom, nikad nije bilo lakše videti kako izgledaju poznata lica daleke prošlosti.

Njegove crte lica oživeo je međunarodni tim naučnika iz Brazila, Australije i Italije koristeći digitalni model njegove mumificirane lobanje.

Zahvaljujući rekonstrukciji otkriven je mladalački i nežni izgled kralja koji je još bio tinejdžer kada je umro pre više od 3.000 godina.

Mumiju čuvenog „dečaka kralja“ Tutankamona je zajedno sa ostalim dragocenostima pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922. u egipatskoj Dolini kraljeva.

Pošto međunarodni tim nije imao direktan pristup faraonovoj lobanji, stvaranje njegovog lika bilo je posebno izazovno.

Tutankamon
foto: Printscreen/ Youtube/ Mortal Faces

Na sreću, prethodne studije su već zabeležile mere lobanje.

- S podacima o proporcijama i zahvaljujući nekim važnim cefalometrijskim merenjima bilo je moguće uzeti digitalnu lobanju virtuelnog donatora i podesiti je tako da postane Tutankamonova lobanja - objasnio je brazilski grafički ekspert Cicero Moraeš.

Potom su naučnici formirali „veličinu usana, položaj očnih jabučica, visinu ušiju i prednju veličinu nosa“.

- Sve projekcije su zasnovane na statističkim studijama koje su sprovedene CT-skeniranjem živih pojedinaca od nekoliko različitih predaka - objasnio je Moraeš.

Zatim su na lobanji primenjeni markeri koji su ukazivali na debljinu mekih tkiva na različitim mestima, uz korišćenje podataka savremenih Egipćana kao neke vrste vodilje.

Tutankamon
foto: Printscreen/ Youtube/ Mortal Faces

Subjektivni elementi, poput boje očiju, zatim su dodati da bi se subjekat dodatno humanizovao.Ovo nije prvi put da naučnici pokušavaju da izgrade lik mladog faraona. To je pokušano i 2005. godine.

Majkl Habiht, egiptolog i arheolog sa Univerziteta Flinders u Australiji, koji je koautor nove studije, primetio je zapanjujuću sličnost između dve rekonstrukcije.

ODVEO SESTRU UBICI NJEGOVOG OCA, A POTOM MU I SLUŽIO! Čuvani vladar prodao čast da bi spasio Srbiju OVO SIGURNO NISTE ZNALI:

02:26

ODVEO SESTRU UBICI NJEGOVOG OCA, A POTOM MU I SLUŽIO! Čuvani vladar prodao čast da bi spasio Srbiju OVO SIGURNO NISTE ZNALI

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.