BELA SMRT JE UGMIZALA LJUDIMA U KUĆU: Jedva su se SPASILI, a nju su ovako IDENTIFIKOVALI (FOTO, VIDEO)
Zmija, Foto: Printscreen/Facebook/Wildlife & Nature Conservation Trust (WNCT)

PAŽNJA!

BELA SMRT JE UGMIZALA LJUDIMA U KUĆU: Jedva su se SPASILI, a nju su ovako IDENTIFIKOVALI (FOTO, VIDEO)

Albino kobra usla je jednoj porordici u Indiji u kuću

Objavljeno: 14:19h

Vrlo retka i potencijalno smrtonosna albino kobra ušla je jednoj porodici u Indiji u kuću. Tokom kiše ona je našla svoj put do njihovog doma.

Susedi su 3. maja uočili bledu kobru kako se iz obližnjeg potoka uspinje i ulazi u prolaz pored kuće u Coimbatoreu u državi Tamil Nadu, u južnoj Indiji.

Stručnjaci iz Udruženja za očuvanje divljih životinja i prirode (WNCT) kasnije su stigli i uhvatili zmiju, koja je zatim puštena u divljinu. Zmija je duga oko metar i po i identifikovana je kao albino indijska kobra (Naja naja), napisali su predstavnici WNCT-a na Fejsbuku. Ova vrsta, koja je takođe poznata kao kobra naočarka, smatra se jednom od „velike četiri“ vrste zmija koje su odgovorne za najveći broj slučajeva ugriza zmija u Indiji.

Albinizam je genetsko stanje koje sprečava životinje da proizvode pigment melanin, koji daje boju njihovoj koži, krznu, perju ili ljuskama. Recesivan je, što znači da oba roditelja moraju da poseduju gen i prenesu ga na svoje potomke. Albino životinjama takođe nedostaje pigmenta u šarenicama, što znači da imaju ružičaste ili crvene oči, što rezultira smanjenim vidom ili potpunim slepilom; štaviše, njihova je koža vrlo osetljiva na opekotine od sunca, prenosi Live Science.

Kod zmija to nije nedostatak?

Za većinu životinja albinizam može biti smrtna presuda. Njihova bela boja ističe ih pred grabljivicama, što znači da mnogi umiru kao mladi u divljini. Ali veličina kobre iz Coimbatorea sugeriše da je potpuno odrasla i da na nju njeno stanje nije previše uticalo. Međutim, albinizam nije uvek nedostatak, barem za neke zmije. U studiji objavljenoj u februaru 2022. u časopisu Zoology, istraživači su koristili lažne zmije kako bi testirali jesu li bele ili albino zmije izložene većem riziku od ptica grabljivica od normalno obojenih jedinki. Rezultati su pokazali da albinizam nije povećao stopu smrti, verovatno zato što je njihova promena boje zbunila ptice, koje koriste šare kože zmija da ih identifikuju kao plen.

Bezbedno hvatanje zmije bilo je važno jer je ona vrlo otrovna. „Njihov otrov može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt ako se ne leči odmah“, napisali su predstavnici WNCT-a. „Ključno je postupati s ovim zmijama s velikom pažnjom i stručnošću jer svaka greška može dovesti do teških posledica.“

Svake godine u Indiji umre između 81 000 i 138 000 ljudi zbog ugriza zmija, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Kobre takođe mogu da izazovu suve ugrize koji ne sadrže otrov. U novembru 2022. godine, osmogodišnji dečak u Indiji dobio je suvi ugriz od neidentifikovane vrste kobre pre nego što je u znak osvete ugrizao zmiju i ubio je, prenosi Klik.hr.

00:05

Zmija na stanici u Beogradu

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.