OPASNO JE AKO OVO DAJETE PSU DA JEDE: Mnogi vlasnici baš tu GREŠE, dozovite se pameti
Pas, Foto: Printscreen YouTube/Игор Радета

VAŽNO JE

OPASNO JE AKO OVO DAJETE PSU DA JEDE: Mnogi vlasnici baš tu GREŠE, dozovite se pameti

Neke namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa čak i smrt.

Objavljeno:

Neke vrste hrane, koje su pogodne za ljude, pa čak i druge životinje, mogu predstavljati rizik za psa zbog njegovog metabolizma koji se u mnogo čemu razlikuje od našeg.

U nastavku teksta sledi kraći spisak namirnica koje ne treba koristiti u ishrani pasa. Ova lista naravno, nije kompletna, jer bi nabrajanje svega što vas ljubimac ne sme da jede, iziskivalo mnogo, mnogo više prostora. Zato sam se trudila da se koncentrisem na, uglavnom one namirnice koje se koriste u svakodnevnoj ishrani.

- Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt). - Hrana za bebe (moze da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse. Ako se daje u većim količinama treba imati na umu da hrana za bebe nema dovoljne kolićine minerala i vitamina koji su potrebni psu). - Kosti ribe i živine (mogu da dovedu do opstrukcije ili povrede digestivnog sistema). - Hrana za mace (generalno sadrži veće količine proteina i masti). - Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrže kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksični i pogađaju srce i nervni sistem. - Agrumi (mogu da izazovu povraćanje). - Grozđe i suvo grozđe (sadrže nepoznat toksin koji može da osteti bubrege). - Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu grčeve i smrt). - Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi). - Velike količine dzigerice (mogu da izazovu hipervitaminozu vitamina A, sto pogađa mišiće i kosti). - Mleko i neki mlečni proizvodi (neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja obara vrednosti laktoze u mleku. Zbog toga dolazi do dijareje. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrže laktozu). - Crni i beli luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrži sulfokside i disulfide koji mogu da ostete krvne ćelije i izazovu anemiju. Beli luk je ipak, manje toksičan od crnog). - Sirova jaja - belance (sadrži enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo može dovesti do problema sa kožom i dlakom. Takođe, u sirovim jajima se često nalazi i salmonela. - Sirova riba (može da dovede do deficita tiamina (vitamin B) što prouzrokuje gubitak apetita, grčeve, u nekim slučajevima, kod manjih rasa i smrt). - So (ukoliko se daje u većim količinama može dovesti do neravnoteže elektrolita u organizmu). - Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi). - Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da čine više od 10% ishrane psa. Masnoću treba skinuti sa mesa a kosti ne davati). - Kvasac za testa (može da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slučajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima).

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nisu svesni opasnosti kojoj izlažu svoje pse kada ih hrane tzv.hranom za ljude.Omogućavanje specijalnog čašćenja je jedan od uobičajenih načina pokazivanja ljubavi i naklonosti prema kućnom ljubimcu.Dodavanje ostataka ljudskih obroka ili neke druge hrane namenjene ljudima,u hranu koju treba pas da jede,veruje se, povećava uživanje ljubimca u hrani.Ali,neka hrana koju ljudi uzimaju može biti neodgovarajuća za našeg psa i ne bi je trebalo davati uopšte.

pas
foto: William Scott / Alamy / Profimedia

Ostaci sa stola

Mada se mnogi vlasnici hrane vrlo hranljivom,dobro izbalansiranom,zdravom hranom,treba imati na umu da hranljive potrebe psa nisu iste kao čovekove.Samim tim,jasno je da su zdrava hrana za čoveka i zdrava ishrana za psa dva različita pojma.Osim toga,većina vlasnika dodaje samo izabrane ostatke iz svojih obroka u ljubimčevu posudu za hranu,kao sto su masnoće i ostatci mesa,dok zanemaruju davanje povrća i žitarica.Ostatci obroka koji završavaju u posudi našeg psa mogu biti veoma ukusni i pas ih može mnogo voleti,ali oni ne obezbeđuju balansiranu ishranu.Ljubimci mogu izabrati samo neke otpatke i ostaviti sve ostalo sto izaziva dalji i veći debalans hranljivih sastojaka u njihovoj ishrani.

Meso i perađevine od mesa

Neki vlasnici veruju da njihovi psi,posto su po prirodi mesojedi,treba da jedu pretezno samo meso.Ipak,isključivo mišićno tkivo stoke i peradi ne može da obezbedi kompletnu hranu za psa.Meso ima visok procenat proteina,dok je siromašno kalcijumom,gvožđem,bakrom,jodom,kao i nekolicinom vitamina,ali je bogato fosforom.Tačno je da su preci psa se hranili isključivo mesom,ali se zanemaruje činjenica da su oni jeli čitav plen,uključujući i kosti,unutrasnje organe,crevni sadržaj.

Mleko i mlečni proizvodi

Skoro svi psi vole ukus mleka.Mada su mleko i mlečni proizvodi izvanredan izvor kalcijuma,proteina,fosfora i nekih vitamina,intenzivan unos može izazvati proliv kod pasa. Mleko sadrži šećer-laktozu.Laktoza zahteva razgradnju u probavnom traktu enzimom zvanim laktaza. Neki psi ne mogu da proizvedu onoliku količinu laktaze kolika je potrebna da bi mogli da prihvate vece količine laktoze u mleku. Nedovoljna količina laktoze u organizmu rezultira nemogućnošću da se čitava uneta količina mleka svari i posledično izaziva poremećaj varenja i dijareju. Mlečni proizvodi kao što su sir,maslac, jogurt, sadrže nešto manje laktoze u odnosu na mleko. Oni ne terba da se koriste kao dodatni izvor kalcijuma i proteina. Višak kalcijuma u ishrani može doprineti razvoju skeletnih poremećaja kod pasa u rastu, i nije kao što se ranije verovalo, od koristi u sprečavanju eklampsije kod kuja dojilja.Smatra se da su proteini iz mlečnih proizvoda među četiri najčešća alergenta kod pasa.

Čokolada

Mnogi psi uživaju u ukusu slatkiša. Cokolada sadrži metilksantin zvani teobromin,koji je toksičan za pse kada se konzumira u većim količinama.Trovanje teobrominom kod psa, kada se dogodi moze biti opasno po život. Manje od 100gr. čokolade za kuvanje koje pojede pas srednje veličine moze biti fatalno. Znaci trovanja su povraćanje, proliv, dahtanje, nemir, pojačano uriniranje ili nesvesno mokrenje i drhtanje mišića. Ovi znaci se obično pojavljuju 4-5 sati nakonšsto pas konzumira hranu koja sadrži čokoladu.Početak pomenutih napada u većini slicajeva označava slabe prognoze i često rezultira smrću.Ako pas konzumira čokoladu u striktno ograničenim malim količinama,neće biti opasnosti od trovanja teobrominom.Ali drugi štetni faktori,kao što je propadanje zuba,ne smeju se predvideti.

Dzigerica

Dzigerica je izrazito siromašna kalcijumom a preterano bogata vitaminom A.To može prouzrokovati poremećaje u kostanom sistemu.Ako pas konzumira đzigericu često i u velikim količinama,deformiteti kostiju usled trovanja A vitaminom nastaju postepeno i mogu ostati neprimećeni čak i nekoliko godina.Opasni i nepovratni deformiteti mogu se dogoditi i eventualno dijagnostikovati često prekasno da bi se moglo ikako pomoći.

Vlasnici pasa su često pogrešno vođeni brojnim opšteprihvaćenim idejama koje se provlače godinama. Sledeći paragrafi bi trebali da isprave ova pogrešna verovanja.

Verovanje: Pas treba da posti jednan dan u nedelji.

Ovo može biti na ruku vlasniku ali nema ništa sa zdravljem psa.

Verovanje: Pas treba varijacije u svojoj ishrani

Pogrešno verovanje. Idealno, pas treba jesti istu hranu iz iste posude u isto vreme - upravo suprotno od onog kako bi želeli njihovi vlasnici! U stvari, česte promene režima ishrane izlažu psa digestivnim problemima. Crevna mikroflora je adaptirana određenom tipu hrane i svaka iznenadna promena ne daje dovoljno vremena ovim mikroorganizmima da se prilagode novoj. Ovo stvara povećanu produkciju određenih slabosvarljivih metabolita ili toksina. Na primer, dodavanje mesa indiferentne kvalitete povećava akciju proteolitičkih mikroba koji stvaraju bazičan pH što vodi to flatulencije i dijareje. Stoga, varijacije u ishrani pasa se mogu tolerisati samo u okviru ranga hrane slične kompoticije. U suprotnom, kada menjate režim ishrane, učinite to postepeno kroz period od jedne nedelje.

Verovanje: Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa

Pogrešno verovanje. Mnogi vlasnici postaju nervozni kada nemogu identifikovati meso u komercijalnoj kompletnoj hrani. Premda neki proizvođači pokušavaju da savladaju ovaj problem dodavajući izvor mesnog sastojka u ime hrane (na primer, "sa piletinom", "sa govedinom") i dalje ostaje teško vlasnicima da prihvate činjenicu da je taj sastojak zaista glavni u formulaciji hrane i da može biti jednak kvalitetu mesa iz mesnice. Ne treba zaboraviti da je gotova hrana formulisana tako da sadrži sve sastojke neophodne psu za određeni uzrast i fiziološko stanje i da nije uzeto u obzir eventualno dodavanje "mesa iz mesnice". Dakle, ako ste se odlučili da svog psa hranite komercijalnom hranom onda svaki dodak može uticati na balans hranljivih sastojaka i tako negativno uticati na zdravlje psa.

Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno

Pogrešno verovanje. Kod rasa sa uspravnim ušima (na primer nemački ovčar), pad ili slabljenje uha može biti primetno između četvrtog i šestog meseca kada ispadaju mlečni zubi. U ovom momentu, vlasnici žure da obogate hranu dodavanjem kalcijuma i vitamina nakon čega primećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. U stvari, kalcijuim i višak vitamina nemaju efekat jer su uši građeno od hrskavice koja naravno ne može da fiksira kalcijum ili da se formira u kost. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim ishrane utiče na poziciju i nošenje ušiju tako da praksa dodavanja viška kalcijuma može samo da šteti štenetu jer vodi do narušavanja balasa hranljivih sastojaka u obroku psa.

Verovanje: Vitamin D je potrbno dodavati u hranu za štenad

Pogrešno verovanje. Štenad zahtevaju relativno male doze vitamina D tako da se potrebe za ovim sastojkom mogu lako nadomestiti dobro izbalansiranom hranom. Prekomerne doze izazvane nepotrebnim dodavanjem ovog vitamina mogu biti opasne i dovesti do ozbiljnih problema kostiju.

(Espreso/opsima.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.