OVO JE RAZLOG ZBOG KOG SU STARE ZGRADE DUGOVEČNIJE I ČVRŠĆE OD NOVIH: Tu TAJNU znali su i stari RIMLJANI
Stara zgrada, Foto: Printscreen/ Youtube/ SERGIO_SPECTOR

gradnja

OVO JE RAZLOG ZBOG KOG SU STARE ZGRADE DUGOVEČNIJE I ČVRŠĆE OD NOVIH: Tu TAJNU znali su i stari RIMLJANI

Rimski tekstovi sugerisali su da se u materijal dodavao gašeni kreč, ali su naučnici utvrdili da je zapravo dodavan živi kreč

Objavljeno: 09:46h

Rimski brton se u mnogim slučajevima se pokazao dugovečnijim od savremenog, koji može da propadne već posle nekoliko decenija. Sada naučnici smatraju da su otkrili tajni sastojak koji je rimske građevine učinio tako dugovečnim, čak i u trusnim područjima.

Tim stručnjaka iz Amerike, Italije i Švajcarske analizirao je 2.000 godina stare uzorke zidova na arheološkom lokalitetu Privernum u centralnoj Italiji, kakvi su se gradili širom Rimske Imperije. Oni su otkrili da je zahvaljujući specijalnoj recepturi njihov beton imao mogućnost samoobnavljanja.

"Beton je omogućio Rimljanima da ostvare arhitektonsku revoluciju", rekao je Admir Mašić, profesor Univerziteta u Masačusetsu, koji je učestvovao u ovoj studiji.

Koloseum
foto: AP / Andrew Medichini

"Oni su mogli da pretvore gradove u nešto izvanredno i prelepo za život, a ta revolucija potpuno je promenila način na koji ljudi žive", ocenio je profesor.

Beton je suštinski veštački kamen koji se dobija mešanjem cementa, vezivnog materijala od krečnjaka, vode i peska ili sitno tucanog kamena, kao i šljunka.

Rimski tekstovi sugerisali su da se u materijal dodavao gašeni kreč, ali su naučnici utvrdili da je zapravo dodavan živi kreč, koji se zatim zajedno sa ostatkom mešavine grejao do visokih temperatura.

"Korist od vrućeg mešanja je dvostruka. Prvo, kada se beton zagreva do visokih temperatura, omogućava hemijske procese koji ne bi bili mogući ako biste koristili gašeni kreč, a drugo, ta temperatura značajno smanjuje trajanje stezanja, jer su sve reakcije ubrzane. To omogućava mnogo bržu gradnju", ispričao je Mašić za CNN.

Istraživači su testirali svoje otkriće u laboratoriji, napravivši beton po takvoj recepturi, za koji se ispostavilo da može da samostalno popuni manje nanete pukotine, za razliku od savremenog betona.

Ipak, važno je napomenuti i da je za specifičnu izdržljivost rimskog betona bila važna upotreba vulkanskog pepela iz oblasti Napuljskog zaliva, a koji je korišten za zidanje u svim krajevima Rimskog carstva.

SIMBOL NOVOG SADA SE DIŽE IZ PEPELA! Prazan kostur objekta koji je nekada bio centar učenja POSTAJE SAVREMENA ZGRADA IT KOMPANIJE:

03:30

SIMBOL NOVOG SADA SE DIŽE IZ PEPELA! Prazan kostur objekta koji je nekada bio centar učenja POSTAJE SAVREMENA ZGRADA IT KOMPANIJE

(Espreso/ Euro news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.