"DOBRO PAMTIM DEDIN SAVET" Ovo je UNUKA Josipa Broza TITA, Zlatica otkrila PRIVATNE DETALJE (FOTO)
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

SEĆANJE NE BLEDI

"DOBRO PAMTIM DEDIN SAVET" Ovo je UNUKA Josipa Broza TITA, Zlatica otkrila PRIVATNE DETALJE (FOTO)

Zlatica je otkrila sve uspomene

Objavljeno: 10:34h

Zlatica Broz (71) je penzioner i živi u Beogradu. U intervjuu za Tanjug je 2010. sa mnogo ljubavi pričala o dedi odnosno "dedeku" kako ga zove:

"Jednog jutra na Brionima, pre nego smo otišli na doručak, još u pidžamama, brat Joška i ja strčali smo iz sobe niz stepenice i srušili dedin šešir i još neke stvari, tada nas je on zagrlio i rekao kako su mu to najlepši trenuci života. Moja prva sećanja na dedu datiraju iz veoma ranog detinjstva jer smo brat i ja, nakon razvoda roditelja ostali pod njegovim okriljem, živeli smo u kući pored rezidencije, a čuvale su nas teta Saveta i Marija, kao i njegova supruga, teta Jovanka”.

Zlatica je naglasila da su sve njene uspomene na dedu"tople i lepe: "Dedek je sve nas poštovao kao ličnosti, a i mi njega, i uglavnom nismo želeli da ga opterećujemo nekim našim problemima, iako smo mogli za sve da mu se obratimo".

Dobro pamti dedin savet: "Jednom prilikom, već sam bila u gimnaziji, rekla sam mu da sam pogrešila u nečemu, a on me samo pogledao, valjda znajući da to ne može da bude neka strašna greška i rekao mi je: “Ako možeš ispravi grešku, ako ne možeš nauči se na njoj”.

Zlatica Broz
foto: Zlatica Broz / Facebook

Od malena je znala kakvu odgovornost snosi njen deda i bila svedok pojedinih važnih poseta istaknutih ličnosti : "Iako nismo bili uključeni u njegove zvanične državnicke susrete i putovanja, na Brionima je bilo drugačije jer su to više bile privatne posete, pa sam tako imala priliku da sretnem englesku kraljicu Elizabetu Drugu, grčki kraljevski par – kraljicu Frederiku i kralja Pavla, kao i (egipatskog predsednika Gamala Abdela, prim. a ) Nasera koji je sa porodicom boravio u gostima”.

Istakla je i da je da prezime Broz donosilo više obaveza i odgovornosti nego privilegija jer se od Titovih unuka očekivalo da budu deca za primer.

Zlatica Broz radila je kao prevodilac ruskog i engleskog jezika u Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu (SSNO). Kako je izjavila za "Tanjug", sticajem okolnosti bila je prevodilac na vukovarskom frontu nekoliko nedelja, u momentu razmeštanja ruskih jedinice pri misiji Ujedinjenih nacija

”Tih godina se nisam plašila za svoju i bezbednost svoje porodice, u Beogradu su ljudi jako blagonakloni kada čuju za moje poreklo, jedinu neprijatnosti sam doživljavala od intelektualaca koji su se grubim rečima izražavali o dedi”, poručila je Zlatica koja je studirala na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

(Espreso/Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.