OVO JE ZNAK DA VAS PAS NE VOLI: Jasno će vam to staviti do znanja, NE IZAZIVAJTE GA
Pas, Foto: PrintScreen/ YouTube/ RTV Mag

MORATE ZNATI

OVO JE ZNAK DA VAS PAS NE VOLI: Jasno će vam to staviti do znanja, NE IZAZIVAJTE GA

Ako primetite da pas posmatra svaki vaš pokret, to bi moglo da znači da vam ne veruje ili da se uz vas oseća neugodno.

Objavljeno: 11:11h

Dajte psu prostor i vreme i učinite da se oseća sigurno. Ovo su znakovi koji pokazuju da vas pas ne voli.

Ako sumnjate da mu niste omiljeni prijatelj, posmatranjem psa možete videti da li je on kraj vas samo nervozan ili vas zaista ne voli, kaže Karen Sueda, psihološkinja za pse iz Los Anđeles Animal Hospital. Evo nekoliko znakova da se pas uz vas oseća nelagodno, ali i nekoliko saveta kako to možete promeniti.

1. Ako vam pas ne veruje - pratiće vaše pokrete

Primetite li da pas posmatra svaki vaš pokret - to bi moglo da znači da vam ne veruje ili da se s vama oseća pomalo neugodno.

2. Nije dobar znak ako ne uspostavlja s vama kontakt očima

Ponekad, pas koji vam ne želi biti blizu može vas pažljivo pratiti, a drugi put vas može namerno ignorisati. Stručnjak za pseće ponašanje Robert Kabral kaže kako treba paziti, pogotovo ako ne želi da vas pogleda ili se udaljava od vas svaki put kada pokušate da mu se približite.

- Psi će najčešće odabrati beg za razliku od borbe - kaže.

3. Ako vas se pas boji, može da se sklupča ili sakrije

Pas kom se ne sviđate možda vas se zapravo samo plaši - i taj strah će fizički pokazati.

- Ako je uplašen, može da spusti uši, podvije rep, sakrije se ili drhti - kaže Sueda.

4. Ako pas napusti sobu kad god uđete, želi da se drži podalje

Pas koji s vama nije oduševljen neće se zadržavati u istoj prostoriji. Osim što će izbegavati kontakt očima i ignorisati vas, izaći će iz sobe.

- Psi će se radije odvojiti nego odlučiti za destruktivno ponašanje - kaže Cabral.

5. Ako pas odbije poslastice, možda mu se ne sviđate

Svako ko je upoznat sa psima zna koliko cene dobru poslasticu. Dakle, ako pas izbegava poseban zalogaj samo da ne bi bio u vašoj blizini, to je znak da se možda ne oseća ugodno u vašoj prisutnosti.

pas
foto: William Scott / Alamy / Profimedia

6. Ako se psu nakostreši dlaka možda se boji

Kabral kaže da pazite ako se pas nakostreši praveći grbu na leđima, jer to može biti znak da se sprema na iznenadni napad ili da se boji. Takođe, obratite pažnju na dlake duž psećih ramena i kičme koje se odižu kada je životinja uzrujana ili ljuta. To bi moglo značiti da su uplašeni ili da se ne osećaju sigurno.

7. Ako se pas čini nervozan, ni to nije sjajan znak

Kao i ljudi, psi mogu prikazati znakove nervoze.

- Neki psi mogu da se oblizuju ili zevaju i kad nisu gladni i umorni. To je jednako tome kad se čovek igra kosom ili trese nogom kad je nervozan - kaže Suede.

8. Ponekad se može - ukočiti

U nekim slučajevima psi mogu da se ukipe i zure u čoveka za kog smatraju da je pretnja.

9. U ekstremnijim slučajevima pas će da vas ugrize ili zareže

Imajte na umu da nije uobičajeno da pas bude agresivan prema vama samo zato što vam nije najveći obožavalac - oni su obično agresivni samo ako se osećaju ugroženo.

- Ako vas pas ugrize, to je njegov nagon za samoodržanje, što je osnovni nagon koji imaju gotovo sve životinje - objasnio je Kabral. Generalno, pas će postati agresivan samo ako oseća da ste učinili nešto što ih nagoni da moraju da zaštite sebe ili svoju teritoriju.

Postoji nekoliko načina na koje ih možete pridobiti

Mnogi psi će vam postati nakloni iako trenutno ne pokazuju veliko zanimanje za vas, rekao je Kabral. To je dobra vest. Najbolji način da se svidite psu je da ne činite previše da mu se svidite.

- Dajte psu prostor i vreme i učinite da se oseća sigurno. Budite normalni i budite svakodnevni - dodaje, objašnjavajući da ćete verovatno otkriti da će pas više pažnje obraćati na vas ako počnete da ga ignorišete.

Ako želite izbeći da se pas plaši iznenadnih ili neočekivanih pokreta, svoje ponašanje trebate da povežete sa stvarima u kojima pas uživa, kao što je davanje poslastica ili bacanje igračaka. Moguće je i da vas pas možda ne voli toliko, bez obzira na to šta ste učinili.

- Nismo sa svima najbolji prijatelji tako da ne biste trebali da očekujete ​​da će vaš pas voleti sve koje sretne. Normalno je da psi imaju različite niove entuzijazma za različite ljude - rekla je Sueda.

(Espreso/ddl.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.