AKO POPIJETE KAFU POSLE 18H DESIĆE SE OVO: Polovina Srba to nije znala, A POTVRĐENO JE
Kafa, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO POPIJETE KAFU POSLE 18H DESIĆE SE OVO: Polovina Srba to nije znala, A POTVRĐENO JE

Kofein utiče na centralni nervni sistem i može da vas drži budnim, ali "kofein ima relativno kratak efekat od nekoliko sati", kaže profesor Johanes Veksler, predsednik Nemačkog udruženja za nutricionističku medicinu (BDEM). To znači da čak ni kafa uveče ne bi trebalo automatski da vas liši sna nekoliko sati kasnije

Objavljeno:

Ako ste ljubitelj kafe koji je rado naručuje u kafiću i tokom večernjih sati, onda ste sigurno nebrojeno puta čuli pitanje "Kako možeš posle da spavaš?". Istina, postoje ljudi koji jednostavno ne piju kafu posle 18 časova, jer su uvereni da neće moći dobro da spavaju. Ipak, stručnjaci nisu sigurni da je vreme ispijanja kafe krivo za probleme sa spavanjem.

Kofein utiče na centralni nervni sistem i može da vas drži budnim, ali "kofein ima relativno kratak efekat od nekoliko sati", kaže profesor Johanes Veksler, predsednik Nemačkog udruženja za nutricionističku medicinu (BDEM). To znači da čak ni kafa uveče ne bi trebalo automatski da vas liši sna nekoliko sati kasnije.

Efekat ispijanja jedne šoljice kafe može da se razlikuje od druge, ali zavisi i od okolnosti u kojima je pijete. "Ako popijete kafu uveče u šest sati pre večere, efekat će nestati do devet. Ipak, ako je popijete posle večere, možda nećete osetiti efekat tek mnogo kasnije", kaže Veksler.

Kafa
foto: Profimedia

Kada popijete kafu nakon obroka, potrebno je neko vreme da se kafa apsorbuje u tankom crevu. Dakle, nemogućnost da utonete u san obično ima veze sa nekoliko faktora, a kafa sa kofeinom u neprikladno vreme može da bude jedan od njih. "Hoćete li uveče lako zaspati ili ne mnogo zavisi od vašeg celokupnog individualnog bioritma", naglasio je profesor.

Jedini savet koji daje jeste da jednostavno isprobate i vidite šta funkcioniše, a šta ne. Ako uveče ne podnosite dobro kafu, bolje je odmah nakon ručka da popijete šoljicu espresa, a ako ipak želite da popijete kafu kasnije tokom dana, možete da odaberete verziju bez kofeina.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.