OVE TRI NAMIRNICE POMAŽU DA SMANJITE ŠEĆER U KRVI: Organizam će PRODISATI ako ih JEDETE OVAKO
Dijabetes, Foto: Olaf Karwisch / Panthermedia / Profimedia

zdravlje

OVE TRI NAMIRNICE POMAŽU DA SMANJITE ŠEĆER U KRVI: Organizam će PRODISATI ako ih JEDETE OVAKO

Zdrava ishrana je ključna za kontrolu šećera u krvi

Objavljeno:

Ljudi sa predijabetesom, dijabetesom ili drugim stanjima koja utiču na šećer u krvi, moraju da jedu zdravo kako bi pomogli u održavanju uravnoteženog nivoa šećera u krvi. Nekoliko namirnica može pomoći u smanjenju šećera u krvi, ali neke mogu biti efikasnije od drugih.

Iako faktori poput telesne težine, aktivnosti, stresa i genetike takođe igraju ulogu u održavanju šećera u krvi, zdrava ishrana je ključna za kontrolu šećera u krvi.

Dok neke namirnice, uključujući proizvode sa visokim sadržajem šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, mogu doprineti fluktuacijama šećera u krvi, druge mogu optimizovati kontrolu šećera u krvi uz promovisanje opšteg zdravlja. Evo 17 namirnica koje mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi.

Brokoli
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

1. Brokoli

Sulforafan je vrsta izotiocijanata koji ima svojstva smanjenja šećera u krvi. Ova biljna hemikalija se proizvodi kada se brokoli secka ili žvaće usled reakcije između glukozinolatnog jedinjenja zvanog glukorafanin i enzima mirozinaze, a oba su koncentrisana u brokoliju.

Studije u epruvetama, na životinjama i ljudima pokazale su da ekstrakt brokolija bogat sulforafanom ima moćne antidijabetičke efekte, pomažući da se poveća osetljivost na insulin i smanji šećer u krvi i markeri oksidativnog stresa.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

2. Plodovi mora

Plodovi mora, uključujući ribu i školjke, nude vredan izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i antioksidanata koji mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Proteini su neophodni za kontrolu šećera u krvi. Pomaže u usporavanju varenja i sprečava skokove šećera u krvi nakon obroka, kao i povećava osećaj sitosti. Osim toga, može pomoći u sprečavanju prejedanja i promovisanju gubitka viška telesne masti, dva efekta koja su neophodna za zdrav nivo šećera u krvi.

Pokazalo se da visok unos masne ribe poput lososa i sardina pomaže u poboljšanju regulacije šećera u krvi.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

3. Bundeva i seme bundeve

Jarko obojena i puna vlakana i antioksidansa, bundeva je odličan izbor za regulaciju šećera u krvi. U stvari, bundeva se koristi kao tradicionalni lek za dijabetes u mnogim zemljama poput Meksika i Irana.

Bundeva je bogata ugljenim hidratima koji se nazivaju polisaharidi, koji su proučavani zbog njihovog potencijala za regulisanje šećera u krvi. Pokazalo se da tretmani sa ekstraktima i prahom bundeve značajno smanjuju nivo šećera u krvi u studijama na ljudima i na životinjama.

Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo kako cela bundeva, na primer kada se jede pečena ili kuvana na pari, može imati koristi od šećera u krvi. Seme bundeve je prepuno zdravih masti i proteina, što ih čini odličnim izborom i za kontrolu šećera u krvi.

Dijabetes: Borba sa opakim bolestima prevencija i prepoznavanje:

02:50

Dijabetes: Borba sa opakim bolestima prevencija i prepoznavanje

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.