OVO CVEĆE JE OTROVNO ZA MAČKE: Nikako ga ne držite U KUĆI, ima jednu OPASNU SUPSTANCU
Mačka, Foto: profimedia

OPREZNO

OVO CVEĆE JE OTROVNO ZA MAČKE: Nikako ga ne držite U KUĆI, ima jednu OPASNU SUPSTANCU

Ova raskošna biljka sadrži cijanid koji se oslobađa u dodiru sa enzimima digestivnog trakta i može da naškodi mački ukoliko dospe u organizam

Objavljeno:

Hortenzije su cenjene zbog raskošnog, raznobojnog cveta, ali mogu biti opasne za zdravlje mačke. Neke sorte ovog cveća su otrovnije od drugih, ali svaka može da naškodi mački koja ih pojede.

Evo kako da poštedite mačku trovanja ovom biljkom, savetuje Thesprucepets.

Zašto su hortenzije otrovne za mačke

Hortenzije sadrže hemikalije zvane cijanogeni glikozidi. One su toksične za mačke i druge životinje, ali i ljude. U slučaju gutanja biljke, hemikalija se oslobađa i izaziva povraćanje, dijareju i letargiju.

Cijanogeni glikozid oslobađa cijanid kada dođe u kontakt sa određenim enzimima u digestivnom sistemu. Iako nivo toksičnosti varira u zavisnosti od vrste hortenzije, čak i mala količina je veoma opasna za mačke.

Hortenzije
foto: Printscreen/Youtube/ Moj svet biljaka

Postoji preko 75 vrsta hortenzija i sve sadrže toksine štetne po mačke. Najtoksičnija za mačke je hortenzija velikog lista (Hidrangea macrophilla): ona sadrži opasan glikozid amigdalin. Ako s eunesu veće količine, on izaziva dijareju, letargiju i povraćanje. Cvetovi ove vrste hortenzije imaju veću koncentraciju toksina nego lišće ili stabljika.

Ako posumnjate da je mačka progutala bilo koji deo hortenzije, odmah potražite pomoć veterinara!

Znaci trovanja hortenzijom kod mačaka

Znaci trovanja hortenzijom kod mačaka variraju u zavisnosti od količine koja se proguta i težine toksičnosti. Simptomi trovanja uključuju: povraćanje, dijareju, gubitak apetita, letargiju, slabost ili depresiju, pojačanu salivaciju, otežano disanje, napade, pojavu bledih ili plavih desni i brže otkucaje srca.

Ako primetite ove ili bilo koje druge znake trovanja ili sumnjate da je mačka progutala neki deo hortenzije, odnesite ljubimicu veterinaru.

Šta učiniti ako mačka pojede hortenziju

Ako vidite da mačka gricka hortenziju, odmah sklonite biljku. Pažljivo pratite mačku kako biste na vreme uočili bilo kakve znake trovanja.

U slučaju pojave simptoma, odmah potražite veterinarsku pomoć. Ponesite uzorak biljke kako bi veterinar identifikovao vrstu hortenzije i odredio najbolju terapiju.

Ne pokušavajte da izazovete povraćanje kod mačke, osim ako to ne predloži veterinar.

Protivotrov za trovanje hortenzijom ne postoji, ali veterinar može dati ili preporučiti aktivni ugalj koji će pomoći u apsorpciji toksina.

Hortenzije
foto: Printscreen/youtube/Cvetnipozdrav

Kako sprečiti trovanje hortenzijom kod mačaka

Ukoliko imate mačku koja izlazi napolje, a u bašti gajite hortenziju, moraćete se odreći ove biljke.

Zdravlje mačke je najvažnije, a vi ćete lako pronaći alternativne vrste biljaka za dvorište.

Ako mačka ne izlazi često iz doma, postavite hortenziju na mesto koje joj je teško dostupno: na visoke police ili ih držite iza zatvorenih vrata.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.