OVAJ BROJ SVI IMAMO NA LIČNIM KARTAMA: Malo ko zna šta on STVARNO ZNAČI, sada je sve jasno
Lična karta, Foto: Printscren/mup.gov.rs

VAŽNO JE ZNATI

OVAJ BROJ SVI IMAMO NA LIČNIM KARTAMA: Malo ko zna šta on STVARNO ZNAČI, sada je sve jasno

Reč je o biometrijskim ličnim kartama

Objavljeno: 17:57h

Mnogi su se pitali i nagađali šta znači broj na poleđini lične karte pored zagradica. Bilo je pretpostavke da je u pitanju broj ljudi koji imaju iste crte lica kao mi, odnosno koji liče na nas, ali - to je naravno netačno.

Sama logika nalaže da ovakvo nešto ne može biti tačno jer svake godine hiljade osoba vade takav dokument prvi put, tvrdi Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA BiH).

Sa odgovorom se javio Goran Rakić, šef Kabineta direktora Agencije koji je rekao kako nije tačno da poslednji broj u drugom redu na poleđini lične karte predstavlja broj osoba na koje neko liči. Uz taj odgovor, dobijen je i dokument sa izvodom iz Zakona o ličnoj karti i šemom na kojoj piše šta zapravo znači svaka pojedinačna stavka na ličnoj karti.

lična karta
foto: mup.gov.rs

Dakle, reč je o kontrolnom broju koji se sastoji od jedne cifre i koja se izračunava na osnovu specifičnih numeričkih elemenata koji se nalaze u prvom i drugom redu mašinski čitljive zone. Kompletan dokument specifikacija mašinski čitljivog putnog dokumenta koji se primjenjuje i u BiH i u Srbiji (ISO/IEC 7810) možete pronaći na engleskom jeziku na stranici Međunarodne agencije za civilni avionski saobraćaj ICAO.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.