OVO JE PRIRODNA ODBRANA PROTIV OSA I PČELA, NEĆE VAM PRIĆI NIKAD: Otarasićete ih nikad BRŽE uz SAMO OVE SASTOJKE
Ose, Foto: Profimedia

pažnja

OVO JE PRIRODNA ODBRANA PROTIV OSA I PČELA, NEĆE VAM PRIĆI NIKAD: Otarasićete ih nikad BRŽE uz SAMO OVE SASTOJKE

O eventualnom ubodu koji možete od njih dobiti da ne govorimo

Objavljeno:

Možda ste uredili svoje terase i zasadili prelepo cveće, međutim, trebalo bi da znate da će tokom letnjih meseci oni imati "posetioce". Ose, pčele i stršljeni su nezaobilazni u ovom periodu i mogu da prave popriličan problem svima, bilo da živite u stanu ili u kući. Svojim prisustvom vam nekada mogu zaista onemogućiti boravak i ispijanje kafe u dvorištu ili na terasi.

O eventualnom ubodu koji možete od njih dobiti da ne govorimo. Većina se susrela do sada sa nekom vrstom i imala je verovatno bolne trenutke. Reakcija na ubod se ne može predvideti, jer zavisi da li ste alergični i kako se organizam bori sa tim. Ipak, treba znati da njihovi ubodi mogu ponekad biti opasni, a ubod stršljena je čak sto puta jači od venuma ose ili pčele. Zato je važno zaštiti se na adekvatan način.

Ose
foto: Printscreen/Youtube/ZAUVEK ZDRAVI

Ono što možete da učinite za preventivnu zaštitu, jeste da pripremite sprej kod kuće koji će oterati ove insekte.

Sprej od sapuna

Možda vam ova kombinacija deluje previše jednostavno i naivno, ali verujte da ima efekta. Napravite lepljivi rastvor od par supenih kašika tečnog sapuna, koje ćete pomešati sa vodom. Naravno, ne misli se na bilo koji sapun već onaj za odmašćivanje. Dobijenu smesu stavite u sprej bocu i protrljajte, a zatim poprskajte prostor koji želite da zaštitite. Ukoliko već postoji osino gnezdo, možete direktno i na njih, ali pazite, jer mogu biti agresivne kad im neko napada gnezdo.

beli luk
foto: Profimedia

Beli luk i kajenska paprika

Mešavina ova dva sastojka u borbi protiv insekata pokazala se kao pravi pogodak. Insekti poput osa ne samo da ne podnose miris luka, već ih iritira zbog prisustva sumpora u njemu. Ovo je prava propast za ose, kao što je i kajenska paprika koja je još jedan jak začin koji iritira insekte štetočine.

Ovaj sprej možete pripremiti tako što ćete par čena belog luka samleti u blenderu i isto to učiniti sa paprikom. Kada ste dobili zgnječenu smesu poput praška dodati malo vode, a zatim ubaciti u bocu sa raspršivačem. Prskajte na mesta gde bi mogle da borave. Ukoliko želite da to učinite direktno na gnezdo, dobro se zaštitite nekim odelom jer vas mogu napasti.

Stiže rano proleće:

02:18

STIŽE RANO PROLEĆE!

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.