OVA TRI KOROVA MORATE DA NABAVITE I SPREMITE OVOG PROLEĆA: Štite IMUNITET i čuvaju od BOLESTI
Tušt, Foto: Instagram / vita.rs

paŽnja

OVA TRI KOROVA MORATE DA NABAVITE I SPREMITE OVOG PROLEĆA: Štite IMUNITET i čuvaju od BOLESTI

Iako se ove tri biljke smatraju korovom, one su i prava riznica minerala i vitamina, neophodnih za rast i razvoj organizma i održavanje dobrog zdravlja

Objavljeno: 17:50h

Ono što nam je ostalo od starijih govori da su samonikle biljke u dvorištu prava riznica vitamina i minerala. Sve što vam je potrebno da se oslobodite „prolećnog umora“ nalazi se u vašem dvorištu. Zato ovog leta svakako ne treba zanemariti 3 biljke koje niču ispred vaših vrata.

Govorimo o tuštu, maslačku i koprivi.

Iako se ove tri biljke smatraju korovom, one su i prava riznica minerala i vitamina, neophodnih za rast i razvoj organizma i održavanje dobrog zdravlja.

Tušt

Tušt
foto: Profimedia

Naziva se i blušt, tušanj, tušac i portulak. Prava zvezda među samoniklim biljkama je - tust, Portulaca oleracea. Tuš je prava riznica omega-3 masnih kiselina koje su toliko važne za naše zdravlje. Velika je verovatnoća da ova biljka upravo sada raste u vašem dvorištu, jer je prema statistikama najrasprostranjeniji „korov” na svetu.

Tušt je minijaturna biljka, sočnih mesnatih listova i crvenkastih stabljika. Raste kao samonikla biljka u dvorištima, uz reke, potoke, kanale i rubove šuma. Otporan je na visoke i niske temperature i sušu, uspeva na siromašnom zemljištu.

Odličan je izvor antioksidanata, vitamina C, A, B i E i omega-3 masnih kiselina.

Pored obilja omega-3 masnih kiselina, tusst sadrži: šest puta više vitamina E od spanaća, sedam puta više beta-karotena od šargarepe, 25 mg vitamina C po šoljici (20% preporučenog dnevnog unosa), magnezijuma , kalcijum, gvožđe, vitamin B2, kalijum, fosfor i mangan.

Tuširanje je veoma korisno ako imate problema sa mokraćom ili varenjem. Ima antifungalne i antimikrobne efekte. Koristan je i kod kožnih oboljenja - pozitivno utiče na akne, psorijazu i opekotine.

Njegovi mladi listovi i stabljike idealni su za salate i sendviče. Tušt je bogat pektinom, pa se može koristiti za zgušnjavanje supa i variva.

Salata za tuširanje:

Sakupite dosta mladih izdanaka. Ribu operite u cedilu, kratko prokuvajte u slanoj vodi i izvadite u činiju. Dodajte iseckan beli luk i prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Dobro promešajte i jedite kao salatu ili prilog.

Isto tako, možete dodati nekoliko mladih izdanaka u svežu zelenu salatu.

Tušt možete i kratko propržiti na masti, pa ga preliti jajima. Dodajte kajmak i domaći hleb.

Maslačak

Maslačak, Duvanje maslačka
foto: Printscreen/Youtube/Warped Perception

Verovatno ste već upoznati sa zdravstvenim prednostima maslačka. Nema okućnice u kojoj nije niknuo maslačak ili dva, ali mi ih obično smatramo samo cvećem ili korovom.

Listove maslačka možete koristiti u salatama, supama i sokovima. Možete ga pripremiti na isti način kao i spanać. Listovi i cvetovi maslačka mogu se osušiti i napraviti čaj. Koren možete osušiti i ispeći, pa ga koristiti kao zamenu za kafu, a od cvetova napraviti vino ili med.

Maslačak ima antioksidativna svojstva i sadrži jedinjenja taraksacin i taracerin, zajedno sa inulinom i levulinom, zahvaljujući kojima ima izuzetna lekovita svojstva: deluje kao prirodni laksativ i diuretik, pomaže kod nadimanja i edema, normalizuje nivo šećera i holesterola u krvi, poboljšava apetit i stimuliše rad stomaka, čisti i regeneriše jetru, pomaže kod opekotina i uboda.

Preporučujemo da mlade listove maslačka dobro operete i dodate u zelenu salatu. Osim što vam vraća snagu tokom prolećne letargije, maslačak je u stanju da potpuno obnovi imuni sistem.

Koprive

Kopriva
foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Poslednja na našoj listi, ali ne i najmanje važna, je kopriva - urtica dioica. Ispod njegovih listova nalaze se ubode - dlake koje sadrže mešavinu jedinjenja uključujući histamin, serotonin i acetilholin. Ako ih dodirnete, dlačice sipaju ovaj sok na kožu, što izaziva peckanje. Upravo zbog toga većina nas kuva koprivu pre nego što je konzumira.

Međutim, kopriva se može koristiti i sirova – hemijske supstance koje izazivaju peckanje možete ukloniti i potapanjem u hladnu vodu.

Kopriva je bogata gvožđem, kalijumom, manganom, kalcijumom i vitaminima A, C, D i K. Jedna šolja koprive snabdeva vas sa neverovatnih 1.790 IU vitamina

I, što je čak 300% preporučenog dnevnog unosa.

Naša preporuka za ukusno jelo je čorba od koprive. Prodinstajte luk i nekoliko čena belog luka, pa dodajte koprivu i jednu šargarepu. Kuvajte kratko i pred kraj dodajte šaku pirinča i začine.

Ova krepka supa će učiniti čuda za vaše telo.

Delovi koprive koji se najčešće konzumiraju su listovi i njen koren.

A kada ih dobro upoznate – maštovitim i zdravim jelima na vašoj trpezi neće biti kraja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.