OVA POTRESNA PRIČA SE KRIJE IZA PESME "BAVILA JE SVE NIZ REKU": Rasplakala bi i KAMEN, previše je BOLNA
Slika iz filma, Foto: Printscreen/Youtube/Branko Stankovic

paŽnja

OVA POTRESNA PRIČA SE KRIJE IZA PESME "BAVILA JE SVE NIZ REKU": Rasplakala bi i KAMEN, previše je BOLNA

Stvaranje ove pesme započeo je Fadil Redžić, basista Indexa, a muziku je napisao dok je bio u Sovjetskom Savezu na turneji sa drugim bendom

Objavljeno:

Legendarna Indesova pesma "Bacila je sve niz rijeku" postala je veliki hit nakon objavljivanja, ali i zaštitni znak Indexa. Osim što nosi posebnu emociju, ova pesma krije i zanimljivu priču. Naime, stvaranje ove pesme započeo je Fadil Redžić, basista Indexa, a muziku je napisao dok je bio u Sovjetskom Savezu na turneji sa drugim bendom.

Jednom je ispričao kako je nastala muzika za pesmu, a kasnije i tekst.

"Bio sam daleko od svoje mezimice, već sam bio oženjen, tada me obuzela tuga, pa sam svirao gitaru i svirao".

Onda sam ga dao Kemi i on se zaljubio i rekao, a meni se u početku nije dopao taj tekst, usred bašte... ali mi je kasnije pristajao, izuzetan tekst – rekao je on.

Sama kreacija pesme je specifična, ali i priča iza teksta. Tekst pesme govori o dve velike ljubavi, a emocije je u stihovima preneo Kemal Monteno.

"Nije baš moja priča, u toj pesmi su spojene dve priče, jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana", dodao je on.

U to vreme bio je zaljubljen u devojku iz Čapljine.

"Šta ću, zaljubio se... Idem do Čapljine da je tražim, idem tim putem da stignem. Lutam, gledam da li ću je negde sresti, ništa ne znam, ni gde stanuje, ništa... I šetam po toj Čapljini, leto, osamdeset stepeni, i odjednom, na uglu ona stoji bosa, a oko nje cveće. On prodaje cveće. I tako mi ta slika ostaje. Zato je "stajala usred tvog vrta kao najlepši cvet" – otkrio je svojevremeno Monteno.

Ipak, to nije sve, ova pesma opisuje tragičnu sudbinu Davorina Popovića, frontmena Indexa. Bio je u vezi sa devojkom iz Sarajeva. Iako je njihova ljubavna veza bila ozbiljna, devojka nije bila spremna za brak. Međutim, ona je ostala u drugom stanju i nisu planirali da imaju dete. Par je odlučio da se venča, ali uoči venčanja devojka je abortirala i zauvek je napustila Davorina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.