SVI KORISTIMO REČ "POP" A NI NE ZNAMO DA NOSI OVOLIKO LOŠE ZNAČENJE: Više ga nikad nećete tako ZVATI
Sveštenik, Foto: Godong / robertharding / Profimedia

JESTE LI ZNALI

SVI KORISTIMO REČ "POP" A NI NE ZNAMO DA NOSI OVOLIKO LOŠE ZNAČENJE: Više ga nikad nećete tako ZVATI

U korenu većine jezika sa naših prostora za sveštenika se koristi reč „otac“, naravno, u duhovnom smislu, baš kao što je na grčkom – „papas“

Objavljeno: 10:36h

"Zovite popa!" postalo je ukorenjeno u jeziku kada nam se nešto šokantno i neprijatno desi, "Popa da okadi" za neki prostor u kome je boravilo neko ili nešto što nam se ne dopada i slično. Reč "pop" čujemo gotovo svakodnevno, a znači "otac" od grčke reči "papas".

Međutim malo nas zna šta ova reč označava ova reč zapravo, istina nije nimalo prijatna.

I zaista, u korenu većine jezika sa naših prostora za sveštenika se koristi reč „otac“, naravno, u duhovnom smislu, baš kao što je na grčkom – „papas“. U svom iskvarenom obliku reč „pop“ se kod nas koristila od davnina, i dokle god se zasnivala na ljubavi i iskrenosti, imala je pozitivno značenje.

Ipak, vremenom je poprimila pejorativno značenje. Prvo, Turci su od Grka preuzeli reč i sa „pope“ počeli da oslovljavaju kaurske sveštenike.

Sveštenik
foto: Profimedia

Ekvivalentno duhu našeg jezika, to bi bilo slično reči „ćale“, samo na turskom. U mnogo novijoj istoriji, reč „pop“ su masovno koristili komunisti ne praveći razliku u činu i zvanju sveštenstva i isključivo sa negativnim značenjem.

Slično, kod Rusa „pop-popvi“ jeste pogrdna reč, sa izrazom velikog nepoštovanja prema svešteniku.

Najveći broj naših sveštenih lica će vam reći da im nije baš pravo kada ih neko oslovi sa „pope“. Po tome da li neko koristi ovaj termin, kažu, uglavnom ćete lako odrediti stepen crkvenosti dotične osobe.

Nažalost, naziv se odomaćio u našem jeziku i danas ga koriste razne grupe ljudi – od neupućenih do zlonamernih, piše Direktno.rs.

ZNAMO LI PRAVU POZADINU MOLITVENOG DORUČKA? Sveštenik objasnio zbog čega je ovaj dan IZUZETNO važan za našu zemlju!

04:10

ZNAMO LI PRAVU POZADINU MOLITVENOG DORUČKA? Sveštenik objasnio zbog čega je ovaj dan IZUZETNO važan za našu zemlju!

(Espreso/Direktno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.