OVAJ SVETSKI POZNATI FILM JE UKRADEN OD SRBA: Svi ste ga nekad GLEDALI, A UOPŠTE NE ZNATE DA JE IZ SRBIJE
Avatar, Foto: Promo

otkrivamo

OVAJ SVETSKI POZNATI FILM JE UKRADEN OD SRBA: Svi ste ga nekad GLEDALI, A UOPŠTE NE ZNATE DA JE IZ SRBIJE

O velikoj podudarnosti između Cameronovog filmskog ostvarenja i spomenutog romana navodno svedoče čitatelji ali i autor: “Knjiga i film su istovetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja”, objašnjava Urošević za “Press”

Objavljeno:

Scenario svetskog filmskog hita “Avatar” navodno je zasnovan na romanu “Tihana iz Erga” koji je 1984. objavio srpski pisac Predrag Urošević.

Roman je izašao u sklopu “Prosvetine” edicije “Plava ptica”, a početkom devedesetih godina prošlog veka RTS je napravio i scenariio za film koji nikad nije snimljen, piše list “Press”.

O velikoj podudarnosti između Cameronovog filmskog ostvarenja i spomenutog romana navodno svedoče čitatelji ali i autor: “Knjiga i film su istovetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja”, objašnjava Urošević za “Press”.

Najpre, u oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svet nepoznate planete, naseljen bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu s njom.

Avatar
foto: Promo

Drugo, na oba mesta glavni junak (u “Avataru” Jack, a u “Tihani” Dugokosi) sreće mladu devojku s te planete, koja je i glavna junakinja i vodiča kroz taj svet i događaja u njemu, sve do katastrofalnog kraja.

Oba umetnička dela prožeta su detaljima koji su gotovo identični. U centru radnje “Avatara” je sveto drvo ispod kojeg se krije vredna ruda do koje Zemljani pokušavaju doći.

U “Tihani” se umesto stabla pojavljuje tanana, vrste biljke koja ispušta svete sokove energije, bez kojih nijedan stanovnik planeta ne može opstati, a na koju su se nameračila bića iz druge galaksije.

Iako će mnogi postaviti pitanje kako je Cameron mogao doći do tog romana iz Srbije i na takav način ga plagirati, Urošević i za to ima odgovor:

“Do moga romana mogao je doži na više načina. Indikativno je da je domaća televizija RTS još početkom devedesetih godina napravila scenarij za film i igranu seriju, koji je pisan upravo po motivima mog romana. Nažalost, realizacija je obustavljena nečijom zabranom iz vrha RTS-a, ali sam čuo da je scenarij kasnije preveden na engleski jezik i ponuđen producentskim kućama u svetu. Kasnije o tome ništa nisam čuo, sve donedavno, kada sam vidio Cameronov film i u njemu prepoznao radnju svog romana“, priča Urošević.

Camerona su ranije optužili Rusi koji tvrde da je scenarij za “Avatar” ukrao iz barem deset ruskih romana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.