OVA SERIJA JE PROSLAVILA CELU JUGOSLAVIJU A SADA SVI IMAJU SAMO 1 REAKCIJU NA NJU: Pogledajte i koju
Ilustracija, Foto: Profimedia

SEĆAMO SE

OVA SERIJA JE PROSLAVILA CELU JUGOSLAVIJU A SADA SVI IMAJU SAMO 1 REAKCIJU NA NJU: Pogledajte i koju

Sećamo se dvanaest popularnih setija iz doba SFRJ, a vi nam kažite koja vam je omiljena

Objavljeno: 15:42h

Jugoslavija se ne pamti samo po himni "Hej Sloveni", po grbu i drugu Titu, pamti se po stilu života, zajednici ali i po nečemu što i danas traje.

To "nešto" nas i danas seća na detinjstvo ili mladost, čak i da niste gledali premijeru, reprizu ste pogledali barem jednom - to su serije iz "naše" produkcije koje smo obožavali i koje ćemo zauvek pamtiti.

Evo dvanaest popularnih setija iz doba SFRJ, a vi nam kažite koja vam je omiljena.

12. KUDA IDU DIVLJE SVINJE

Vratimo se u ’71. godinu, kada je TV Zagreb snimio deset epizoda serije "Kuda idu divlje svinje" u kojoj su glavne uloge igrali Ljubiša Samardžić i Jovan Ličina.

Radnja serije odvija se 1943. godine na periferiji Zagreba, i opisuje sukobe dve konkurentske švercerske ekipe- jednu predvodi Crni Roko, a drugu Veriga, dok se sve dešava pod budnim okom žandarmerijskog narednika Mila Vrbice.

"Kuda idu divlje svinje" je više bila reakcija na tadašnje društvene prilike, a možda razlog što kasnije nije reprizirana, leži u tome da nije ulepšavala konunističku stvarnost.

11. LJUBAV NA SEOSKI NAČIN

Video zapis ove serije je crno-beli, jer je snimana još davne 1970, međutim i danas malo ko da će ostati ravnodušan na dožiljaje mladića Milorada (Dragan Zarić), koga stric Gvozden i deda Paun žele da ožene Radmilom, najbogatijom udavačom u selu, na njegovo bežanje u grad, pa zatim povratak u selo gde uspeva da pokvari planove stricu Gvozdenu (Miodrag Petrović) i dedi Paunu (Ratko Sarić).

Kada je Milorad u potrazi za poslom stigao čak do Londona nastala je kultna rečenica "Svi sa vezu, ja bez vezu".

Čuvena pesma pokojne Silvane Armenulić "Šta će mi život" je i mnogo godina kasnije nezaobilazna u repertoaru kafanskih muzičara širom Srbije.

10. GRLOM U JAGODE

"Grlom u jagode" je serija snimana u produkciji Televizije Beograd 1975. godine. Ima deset epizoda i oslikava život mladića Branislava Živkovića zvanog Bane Bumbar. S njim smo rasli, kretali u srednju školu, završavali fakultet, radovali se, tugovali ... Zato smo je i voleli - svaka epizoda je bila posvećena nekome od nas, ili je nudila rešenje na neki od naših problema. Ako ništa od toga, znali smo slatko da se nasmejemo!

9. KAMIONDŽIJE

Gordanu Mihiću je istinita priča poslužila kao inspiracija za seriju. Nakon prvobitnih 10 epizoda, premijerno emitovanih početkom 1973, zbog velike popularnosti snimani su i nastavci - film Paja i Jare, pa zatim TV serija Kamiondžije ponovo voze i opet istoimeni film. Paja Čutura i Živorad Jarić Jare, odnosno Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja su neprikosnoveni TV tandem koji će vas nasmejati do suza, iako se kamere ugase nisu voleli, jer su bili različiti tipovi ličnosti - Čkalja prznica, a Paja ćutljivac. Kultna je scena kada Jare polaže ispit. Paja je dodavao pitanja, tako da ni ekipa na setu ne zna odakle ih je izvlačio, da bi Čkaljini odgovori bili još smešniji.

8. OTPISANI

Šta reći o Tihom i Prletu, a da već nije rečeno?! Daleke 1974. godine je cela Jugoslavija zurila u seriju snimljenu u produkciji Televizije Beograd, gledala nove probleme i avanture ilegalaca u okupiranom Beogradu za vreme Drugog svetskog rata.

Uporedo sa snimanjem serije, snimljen je i film "Otpisani", a onda, dve godine kasnije i nastavak - "Povratak otpisanih". Čak i da niste ljubitelj "akcije" između Partizana i Nemaca, sigurni smo da obožavate ovu muziku ...

7. VRUĆ VETAR Ova serija ima svega 10 epizoda, ali i 35 godina nakon premijere gotovo da nema te osobe koja ne zna da Borivoje Šurdilović ima problema sa pritiskom, pa sa stanom za porodicu i ne pamti Miodraga Petrovića Čkalju kao bolešljivog ujaka Firgu, a Boru Todorovića kao šanera i žigola Boba. Dodajmo tome neprikosnovenu završnu numeru "A sad adio" koja je zvezda za sebe.

Serija je osim u bivšoj Jugoslaviji emitovana u Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj , gde je proglašena za najbolju TV seriju svih vremena. Ljubiša Samardžić je u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj proglašen za najboljeg glumca, u Rimu je dobio najveću evropsku nagradu koju može jedan TV glumac da dobije, a na stadionu Nep ga je dočekalo 100.000 ljudi.

6. POZORIŠTE U KUĆI

Ko ne pamti i ne voli Rođu! Najavnu špicu koju je 1972. godine otpevala grupa Sedmorica mladih, i odjavnu čovek koji je otpevao "Devojko mala"?

Serija u produkciji Televizije Beograd je u prvoj sezoni imala 28 epizoda i bila je toliko popularna da su snimljene još četiri. "Pozorište u kući" prati život porodice Petrović koju čine Rodoljub, Olga, njihov sin Borko, tašta Snežana Nikolajević i kućna pomoćnica Tina. Pored njih, neizbežne likove, čine: Vasa S. Tajčić, kućni prijatelj; Majka Vuka, Rođina majka ...

Razlog zbog kojeg su svi voleli ovu seriju jesu događaji koji su mogli biti deo i naših života, ali i odnos zeta i tašte - Rodoljuba Rođe Petrovića i gospođe Nikolajević, predratne gospođe s poreklom, čiji je jedini problem zet bez porekla. Legendarni Đuza Stojiljković ...

5. ĐEKNA Humoristička serija Živka Nikolića i Miodraga Karadžića "Đekna još nije umrla, a ka` će ne znamo" snimljena je 1988. u produkciji Radiotelevizije Titograd i ima 12 epizoda u kojima se bavi specifičnostima ponašanja tipične crnogorske porodice. Radnja je smeštena u crnogorsko selo u okolini Šavnika i prati život Radosavove (Drago Malović) i Ljeposavine (Ljiljana Kontić) porodice i drugih seljana.

"Sine Mišo, ja ne viđeh veće budale no tebe koja radi više protiv sebe, do tebe" - početak je samo jednog od čuvenih pisama koje porodica piše Miši.

4. SIVI DOM

Sivi dom je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd. Serija ima 12 epizoda i snimana je tokom 1984. i 1985. godine, a premijerno je emitovana 1986. godine.

Serija se bavi životom štićenika u Vaspitno popravnom domu za decu i omladinu u Kruševcu. U njoj su, pored Bate Živojinovića, Dragana Nikolića, Miše Janketića, Đurđije Cvejić, Bore Todorovića i Žarka Radića, glumili i tada mladi glumci, kojima su ovo bile prve veće uloge: Branko Vidaković, Zoran Cvijanović, Željka Cvijetan, Dubravko Jovanović, Andrijana Videnović, Nikola Kojo, Mirjana Joković...

Seriju je režirao Darko Bajić koji je svojevremeno Novostima ispričao da je scenario napravio prema istinitom događaju.

"Išao sam u Kruševac u Kazneno-popravni dom i tamo sam proveo 20 dana. Dali su mi beli mantil i rekli da se predstavim kao vaspitač kako bi mi se lakše poverili. Razgovarao sam sa decom, trudio se da budem što neupadljiviji, da ne primete da sam neko sa strane. Te sudbine sam pretočio u Sivi dom. Što se tiče autentičnosti, ona je apsolutno zasnovana na sudbinama dece koja su tada živela u domu".

3. VELO MISTO

Radnja serije "Velo misto" iz 1980. godine vrti se oko berbernice u kojoj je glavni lik Boris Dvornik i oko Hajduka iz Splita. Serija opisuje život u Splitu od 1910. do 1947. godine i često se smatra neslužbenom istorijom grada, kao i prvih decenija gradskog fudbalskog kluba

Tematika je predratna, pred kraj i ratna, osvrt na tadašnje doba, i fino upakovane klasne podele. Split, kao grad koji se razvija, ali i dalje ima nečeg provincijskog u sebi... Jaka uloga, odnosno jak lik je i Strikan, lokalni komunalac/đubretar koji savetuje svog neTjaka...

2. BOLJI ŽIVOT

Posebnu simboliku predstavlja što je poslednja, 82. epizoda ove serije o petočlanoj beogradskoj porodici Popadić emitovana svega nekoliko dana (16. jun 1991.) pre početka raspada SFRJ, tako da je to zvanično i poslednja jugoslovenska televizijska serija. Mada su ulice bile puste u vreme emitovanja, prvi iole pohvalan tekst objavljen je tek posle 14. epizode.

Danas je svojevrstan sociološki dokument, a samo je u Srbiji reprizirana devet puta i njena gledanost ne jenjava. I u novom milenijumu ilustrujemo svakodnevne društvene situacije scenama iz te serije Siniše Pavića - doživljaje sa posla, iz kafane, putovanja, bračne i porodične probleme i načine na koje su izlazili iz tih kriza...

1. SMOGOVCI

"Smogovci" su hrvatska humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život "obitelji Vragec" u Naselku, četvrti grada Zagreba. Prvi put se emitirala na RTV Zagrebu. Smatra se jednom od najpopularnijh TV-serija za decu u istoriji jugoslovenske televizije.

Serija govori o šestoro braće koji su odrasli bez oca, zbog čega je mama Melita, kako bi ih prehranila, prihvatila posao u Nemačkoj.

TITOVA JUGOSLAVIJA ZAMALO POSTALA ČLANICA NATO! Sve je krenulo od toga kad je Broz Staljinu rekao NE, 1948. godina bila KLJUČNA

TITOVA JUGOSLAVIJA ZAMALO POSTALA ČLANICA NATO! Sve je krenulo od toga kad je Broz Staljinu rekao NE, 1948. godina bila KLJUČNA
05:46

TITOVA JUGOSLAVIJA ZAMALO POSTALA ČLANICA NATO! Sve je krenulo od toga kad je Broz Staljinu rekao NE, 1948. godina bila KLJUČNA

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media