KADA JE UMRLA, CELA JUGOSLAVIJA JE ZANEMELA: Bila je potpuno zdrava, a onda se desila JEZIVA STVAR
Đurđica Barlović, Foto: Printscreen

DA LI JE SE SEĆATE

KADA JE UMRLA, CELA JUGOSLAVIJA JE ZANEMELA: Bila je potpuno zdrava, a onda se desila JEZIVA STVAR

Posthumno je 1993. godine objavljen njen album "Nedovršena priča"

Objavljeno: 15:44h

Današnjoj publici je malo poznato, ali oni stariji dobro se sećaju da prva pevačica Novih fosila nije bila Sanja Doležal. Ona se grupi pridružila 1983. godine, dok je pre nje prvi glas benda bila Đurđica Barlović.

Ova nadarena Splićanka prvi nastup je održala sa samo 13 godina, na dečijem festival “Djeca pjevaju”. Ipak, prvi njen nastup koji je zabeležila kamera bio je ona u čuvenoj emisji “Obraz uz obraz”, koju su 1974. godine vodili Milena Dravić i Dragan Nikolić. Tada je pevala "Kad bi bio samo moj".

Iako je upisala Srednju građevinsku školu u Splitu, Đuđica se sve više interesovala za muziku, pa je počela da uči da svira gitaru i klavir, da bi po maturiranju postala pevačica VIS-a Batali iz Splita.

Potom se preselila u Zagreb, gde je neko vreme pevala solo, a u baš negde u to vreme dogodio se i čuveni nastup u zabavnoj emisiji “Obraz uz obraz”. Ipak, jednom prilikom je istakla da bi više volela da je ostala kod kuće.

– Spakujem kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala šta me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita – rekla je Đurđica jednom prilikom.

Dve godine nakon što je njen glas čula cela Jugoslavija na TV Beograd, otvorila se nova prilika: Đurđica je postala članica novoosnovanog sastava Novi fosili. Vrlo brzo ova grupa postala je jedna od najvećih u jugoslovenskoj pop muzici, zahvaljujući albumu “Da te ne volim” i pesmama “Da te ne volim”, “Neka vali gingolaju svoje barke”, “Sanjaj me”, “Nikog nema da mu kažem”, “Kaži mi, mama”… Potom su usledili albumi “Nedovršene priče”, “Budi uvijek blizu”, kao i kompilacija najvećih hitova, a za sve to vreme Novi fosili i Đurđica Barlović sticali su obožavanje od Vardara do Triglava.

Poslednji album koji je Đurđica snimila s Fosilima bio je “Za djecu i odrasle”, nakon čega je napustila grupu kako bi se posvetila privatnom životu.

– Đurđica je otišla od nas kada je želela da sredi svoj porodični život, jer mi smo radili urnebesnim tempom. Njoj je porodica bila važnija od nas, važnija od bilo kakvog nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a opet, s druge strane, isto tako je bila vrhunska pevačica… i to kakva! Nikada zbog nje nismo otkazali koncert, nikada joj nije “pukao” glas – rekao je jednom prilikom Rajko Dujmić iz Novih fosila.

Đurđica je sa stomatologom Bracom dobila sinove Hrvoja i Bornu, a baš pre drugog porođaja je u poodmakloj trudnoći nastupala na Splitskom festivalu.

Ipak, pauza je nakon rastanka s Novim fosilima bila kratkog daha, pa je Đurđica sama objavila četiri albuma: “Đurđica”, “Za tebe ću…”, “Ti si to moje nešto” i “Da odmorim dušu”.

Baš kada je radila na svom petom solističkom albumu, dogodila se iznenadna tragedija. U avgustu 1992. preminula je od posledica akutnog infarkta srca izazvanog trombozom desne koronarne arterije.

– Bila je čvrsta i stabilnog zdravlja. Zato me i iznenadio taj prerani odlazak. Tog dana kada je umrla, verovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vest… – ispričao je kasnije Rajko Dujmić.

Posthumno je 1993. godine objavljen njen album “Nedovršena priča”, na kom su se našle najveći hitovi koje je otpevala Đurđica Barlović, i sa Fosilima i posle njih.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.