ONA SPAVA 22 SATA I IMA UŽASNE KOŠMARE: Lekare buni jedna stvar, ali kad čuju POZADINU tek onda ostanu bez reči
Devojka ima poremećaj sa spavanjem, Foto: printscreen Dailymotion/Yorkshire Post

ŠTA JE OVO?!

ONA SPAVA 22 SATA I IMA UŽASNE KOŠMARE: Lekare buni jedna stvar, ali kad čuju POZADINU tek onda ostanu bez reči

Stanje je toliko kritično da Džoana pije proteinske šejkove i jede gotova jela jer može da zaspi dok se hrana priprema

Objavljeno:

Ženu iz Velike Britanije su prozvali “prava uspavana lepotica” jer spava do 22 sata dnevno zbog retkog poremećaja.

Džoana Koks (38) se muči da ostane budna tokom dana, a dijagnostikovana joj je idiopatska hipersomnija. To je retko stanje zbog kojeg je jako teško probuditi se. Ljudi koji pate od njega osećaju neku vrstu stalnog nemira i “mentalne zamagljenosti”.

Džoana je prvi put doživela bizarne simptome 2017. godine kada je počela da se oseća iscrpljeno tokom dana. Odjednom je spavala na nasumičnim mestima kao što su noćni klubovi i automobili.

– Počelo je niotkuda, ništa ga nije izazvalo, samo sam se osećala jako umorno. U početku su mislili da je depresija, i upućena sam kod specijaliste za mentalno zdravlje. Ali to je isključeno jer nisam imala nikakve druge indikacije osim umora – rekla je Džoana, a prenosi Miror.

Dok su se simptomi pogoršavali, niko nije mogao da dijagnostikuje njeno stanje. Bila je prinuđena da napusti posao 2019. godine. Na kraju je upućena na kliniku za spavanje u bolnici Pontefrakt u Jorkširu u oktobru 2021. godine, gde joj je zvanično utvrđen retki poremećaj sna.

U međuvremenu njeno stanje se pogoršavalo. Žena je takođe počela da pati od „živopisnih halucinacija” kada pokušava da ostane budna i ima vizije „stotine paukova kako mile po njenom krevetu”, koje se ponavljaju.

Stanje je toliko kritično da Džoana pije proteinske šejkove i jede gotova jela jer može da zaspi dok se hrana priprema.

– Iskreno, to mi uništava život, ja sam kao uspavana lepotica iz stvarnog života. Ne mogu da se probudim kada zaspim. Ne mogu da radim, ne mogu da vozim i nikada ne mogu da pravim planove jer ne znam da li ću biti budna. Budim se ne znajući koji je dan ili koliko dugo sam spavala. To je stanje takve izolacije sa kojim je teško živeti i stvarno mi treba pomoć – jadala se nesrećna žena i majka dvoje dece.

– Nedavno sam bila budna 12 sati i to je bilo najduže u skoro šest godina. Najkraće je obično samo nekoliko minuta, dovoljno vremena da se probudim, popijem nešto i onda ponovo zaspim – dodala je ona.

Džoana je isprobala mnogo različitih terapija i lekova, ali nije pronašla ništa što bi joj pomoglo da ublaži simptome. Ona se nada da će naći doktora koji će joj pomoći da se vrati normalnom životu.

(Espreso/ mirror.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.