ČAK I POLICIJA ZANEMELA! Dostavljač nosio torbu, a ono što je u njoj ŠOKIRALO JE CEO SVET
Mumija, Foto: PRINTSCREEN/BBC News (World)

ZANIMLJIVO

ČAK I POLICIJA ZANEMELA! Dostavljač nosio torbu, a ono što je u njoj ŠOKIRALO JE CEO SVET

Policija u Peruu zanemela je nakon pretresanja dostavljača. Kod njega u torbi pronađena je drevna mumija, starapreko 600 hiljada godina, prenosi BBC.

Objavljeno: 09:58h

Kako navodi, muškarac je živeo sa dravnom mumijom koju je smatrao za "svoju duhovnu devojku". Objasnio je da je "Huanitu", mumiju, držao u kutiji, u svojoj sobi. Mumija je inače u vlasništvu njegovog oca, ali nije precizirao način na koji je otac mumiju kupio.

Stručnjaci su saopštili da je telo mumije staro između 600 i 800 godina i da se radilo o odraslom muškarcu, a ne o ženi, kako je pretpostavio muškarac koji je s njim pronađen.

Procenjuje se da je mumificirani muškarac imao više od 45 godina u trenutku smrti i bio je visok 1,51 metar. Mumija je bila umotana u zavoje u fetalnom položaju, koji je tipičan za mnoge prehispanske grobove u tom području.Policija je zaplenila mumiju koju je nosio dostavljač i predala je Ministarstvu kulture Perua, koje se brine za istorijsku baštinu zemlje.

Dostavljač i njegova dva prijatelja, koji imaju između 23 i 26 godina, uhapšeni su zbog sumnje na moguće krivično delo protiv kulturne baštine Perua.

Mumificiranje su praktikovale razne kulture na području današnjeg Perua pre dolaska španskih konkvistadora, navodi BBC.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.