EVO ZAŠTO MLADE ZAPRAVO NOSE BELE VENČANICE: Malo ko zna za OVU ISTINU
Mlada, Foto: Profimedia

KO BI REKao

EVO ZAŠTO MLADE ZAPRAVO NOSE BELE VENČANICE: Malo ko zna za OVU ISTINU

Nije retkost da neveste troše gomilu novca i vremena tražeći savršenu venčanicu.

Objavljeno:

Malo koja devojka ne sanja da se na svom venčanju pojavi kao princeza iz bajke, pa iz tog razloga venčanice često zauzimaju centralno mesto na ceremoniji i služe kao uspomena godinama.

Bela nije uvek bila „obavezna“ boja

Postoji mnogo boja koje možete izabrati kada birate svoju venčanicu. Međutim, skoro svaka nevesta sanja o šetanju do oltara u lepršavoj beloj venčanici. Bela boja simbolizuje čistoću, čednost, nevinost i vrlinu za mnoge neveste. Dok drugi slede tradicionalnu normu nošenja bele boje kao boje savršenstva za svoj poseban dan.

Bele venčanice uvek će biti glavni deo današnje svadbene mode. Ipak, dok slavimo važnost ove posebne haljine, malo ko zna istoriju venčanica.

U srednjem veku većina brakova sklopljena je iz drugih razloga, a ne iz ljubavi. Neki su se parovi spajali u brak kako bi vezali porodice i negovali odnose u poslovne svrhe ili političke ambicije. Dogovoreni brakovi bili su norma, naročito za one plemenite krvi i visokog društvenog položaja.

Oblačile su se u najbolje haljine

Stoga se od neveste očekivalo da se oblači na način koji odgovara njenom bogatstvu i društvenom statusu, budući da nije predstavljala samo sebe. Mogle su da nose svoju najbolju haljinu bez obzira na boju. Na primer, što je šlep bio duži i rukavi složeniji, to se mladina porodica smatrala bogatijom.

Nije bilo uobičajeno da žene nose belu venčanicu, jer su je mnogi povezivali sa žaljenjem. Mnogi su preferirali luksuzne tkanine u crvenoj, plavoj, zlatnoj ili drugim jarkim bojama, obilno ukrašene draguljima, čipkom itd. Međutim, bilo je nekoliko iznuzetaka.

Prva zabeležena princeza koja je nosila belu venčanicu bila je Filipa od Engleske, ćerka kralja Henrija IV. Udala se za Erika od Pomeranije 1406. godine.

Kraljica je sve promenila

Međutim, istorija belih venčanica ne bi bila potpuna bez kraljice Viktorije. Kraljica Viktorija učinila je zapadni modni trend belih venčanica popularnim 1840. godine. To je bilo nakon njenog venčanja s princom Albertom od Saxe-Coburga i Gothe.

Do 1849. ženski časopisi tvrdili su da je bela najbolji i najprikladniji izbor za venčanicu. Kao rezultat toga, bela venčanica postala je popularan simbol koji utelovljuje nevinost, čistoću i nevinost mlade. Kao takva, bela je postala glavna boja za venčanja, a mnoge su je neveste — kraljevske porodice, elita i obični ljudi — odabrale kao svoju omiljenu boju, piše History Defined, a prenosi Klik.hr.

Većina zapadnjačkih venčanica danas je obično u beloj boji. Do te mere da je postalo uobičajeno ne nositi belo na ceremoniji venčanja osim kada ste nevesta.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.