EVO ŠTA JE MEGA ZEMLJOTRES I KOLIKE SU ŠANSE DA SE DESI: Zemlja bi se prepolovila, a onda bi usledila OVA STVAR
Zemljotres, Foto: PrintScreen/ Twitter/ Haberturk

UŽAS

EVO ŠTA JE MEGA ZEMLJOTRES I KOLIKE SU ŠANSE DA SE DESI: Zemlja bi se prepolovila, a onda bi usledila OVA STVAR

I skoriji destruktivan zemljotres bio je u Čileu, 1960. godine, iznosio je između 9,4 i 9,6 stepeni, cunami stigao do Havaja, što je rezultiralo sa 6.000 mrtvih

Objavljeno:

Sudeći prema novoj studiji, arheolozi su pronašli dokaz o najvećem zemljotresu u ljudskoj istoriji, koji je izazvao megacunami dug oko 8.000 kilometara koji je uništio obalu za ceo milenijum, izvestila je Lajv sajens.

Zemljotres magnitude 9,5 stepeni zatresao je pre oko 3.800 godina sever Čilea, procenjuje se u studiji u žurnalu "Sajens advansiz". Studija navodi da je u pitanju megapotres, koji se javlja na granicama konvergentnih ploča gde je jedna tektonska ploča silom nabijena ispod druge. Ovakvi zemljotresi često izazivaju cunamije destruktivnije od samih zemljotresa.

Zemljotres je vodio ka ekstremno moćnom cunamiju koji je pravio talase visoke oko 20 metara i koji se protezao od severa Čilea do Novog Zelanda, navodi se u studiji.

Zemljotres, Turska
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Snaga cunamija slala je stene veličine automobila skoro 1.000 kilometara u kopno, navodi se sa Univerziteta Sautempton, što je činilo da obala bude nenaseljiva narednih 1.000 godina. Arheolozi su pronašli dokaze morskih sedimenata "veoma daleko u kopnu", naveo je profesor Džejsm Gof.

- Mogle su od oluje tamo da dospeju - naveo je on.

Areheolozi su takođe iskopali drevne strukture kamena koje su izgradili ljudi, a pronađeni su ispod "depozita" koji je naneo cunami na severnu obalu Čilea, izvestio je Lajv sajens.

- Prošlo je više od 1.000 godina pre nego što su se ljudi vratili na obalu, što je baš mnogo vremena, s obzirom na to da su se oslanjali na more kao na izvor hrane.

Stene veličine auta koje su pronađene datirane su otprilike u isto vreme kada se desio zemljotres.

Pre ove studije, najveći ikada zemljotres desio se 1960. godine. Jug Čilea, grad Valdiviju, pogodio je zemljotres koji je iznosio 9,4 odnosno 9,6 stepeni. Uzrokovao je cunami koji je stigao do Havaja. Tragedija koja je izazvala 6.000 smrti.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.