CECA JE PROGLAŠENA ZA MIS JUGOSLAVIJE, CEO BEOGRAD JE ŽELEO DO NJE: Čak je i POLICIJA reagovala na OVAKAV IZGLED
Ceca Drobnjak, Foto: Printscreen/Tviter/DeniVojvoda

DAVNE 1930.

CECA JE PROGLAŠENA ZA MIS JUGOSLAVIJE, CEO BEOGRAD JE ŽELEO DO NJE: Čak je i POLICIJA reagovala na OVAKAV IZGLED

Njenoj lepoti divio se svet, pa nie ni čudo što je baš Ceca bila pobednica

Objavljeno: 09:34h

Stefanija Ceca Drobnjak pobedila u januaru 1930. na izboru za Mis Jugoslavije, a posebno je interesantno da je u žiriju bio i Branislav Nušić.

Predstavnica Srbije i Hrvatske pozirale su zajedno sa narodnim nošnjama i lentama na kojima su ćirilicom ispisana imena država.

Njenoj lepoti divio se svet, pa nie ni čudo što je baš ona bila pobednica.

Ostali članovi žirija bili su najbolji predstavnici svojih profesija: Đorđe Jovanović, vajar, dr Vlada Petković, profesor Univerziteta i upravnik Narodnog muzeja u Beogradu, Dragi Stojanović, slikar i A.B. Herenda, urednik lista "Vreme".

"Tačno u podne 22. januara 1930. žiri je doneo jednoglasnu odluku: druga pratilja bila je iz Sarajeva - gospođica Milojka Đuković, a prva pratilja gospođica Jelena Bogić iz Beograda.

Čast da dodeli titulu nove Mis Jugoslavije pripala je Branislavu Nušiću, koji je lentu predao Beograđanki - Stefaniji Ceci Drobnjak", navela je u jednom intervjuu Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva grada Čačka, koja je ove informacije iznela iz arhivske građe.

Svi su tada pisali o pobedi ove Beograđanke, a iste te večeri oko jedan sat iza ponoći, građane su probudile serenade beogradskih mladića ispod Cecinog prozora. Međutim, žandarmi su ubrzo rešili situaciju i do upoznavanja nije došlo.

Stefanija Ceca Drobnjak je u intervjuu za "Vreme" otkrila da je poreklom od čuvenih Drobnjaka iz Hercegovine. Njena familija se za vreme kneza Miloša doselila u Beograd, a deda i otac bili su sreski načelnici. Rođena je 1912. godine u Beogradu i stekla je odlično obrazovanje.

Nakon Beograda, ceca se školovala u Trstu, Bernu, Atini, kao i u Rimu. Pored maternjeg jezika, govorila je i engleski, nemački, italijanski i francuski, a kako je tada otkrila bavila se crtanjem i slikanjem, a takođe je i svirala klavira.

Svoju zemlju predstavljala je na izboru za Mis sveta u Brazilu, a italijanski mediji su je prikazali kao "tipičnu predstavnicu srpske lepote koju krasi vitka linija, crna kosa i crne oči".

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.