OVU HRANU MERILIN MONRO NIKADA NIJE JELA: Svi je TAMANIMO, a glumica je od nje doslovno BEŽALA
Merilin Monro, Foto: MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia

DA LI STE ZNALI?

OVU HRANU MERILIN MONRO NIKADA NIJE JELA: Svi je TAMANIMO, a glumica je od nje doslovno BEŽALA

Mnogi je smatraju glumačkom ikonom, ali i najvećim seks simbolom dvadesetog veka.

Objavljeno: 15:42h

Merilin Monro je bila i ostala verovatno najpopularnija glumica na svetu, prvenstveno zbog njenog atraktivnog izgleda, šarmantnog pa i pomalo seksi glasa.

Manje je poznato da je njeno pravo ime, Norma Džin Mortenson (Norma Jeane Mortenson). Njena popularnost je išla i na drugu stranu van sveta filma, jer su je povezivali sa tadašnjim predsednikom Amerike, Džonom F. Kenedijem (John Fitzgerald Kennedy) sa kojim je sasvim izvesno, imala ljubavnu aferu.

Godinama se u medijima celog sveta, objavljuju razni tekstovi o ovoj glumici i javno raspredaju razne teorije. Međutim… verovatno malo vas Merilin Monro poznaje iz jednog sasvim drugog ugla, van upaljenih filmskih reflektora i kamera. Da li znate da je osim izuzetnog talenta za glumu, posedovala još jedan zanimljiv talent, a to je kuvanje. O ovom njenom talentu se tek ponegde piše i priča, ali se zna da je imala izuzetan osećaj i iskustvo za pripremu i kuvanje itekako ukusnih jela. I eto, verovatno niste znali da se Merlinka, kako su je zvali od milja, osim na filmskoj sceni, odlično snalazila i u kuhinji.

Merilin Monro
foto: Profimedia

Isto tako je poznato da je njena svakodnevna ishrana, bila jedinstvena, a opet tako jednostavna. Ali što se tiče posuđa tu je bila poprilično galantna, jer se zna da je kupovala izuzetno poznato kvalitetno posuđe za kuvanje Le Creuset. Glavna junakinja našeg teksta je tačno znala šta kupuje, jer se onda ovaj brend francuskog posuđa smatrao izuzetno luksuznim. Kompanija Le Creuset posluje i danas i u ponudi ima zaista izuzetno kvalitetne livene tiganje, šerpe, kao i kolekciju ekskluzivnog „Kitchenware“ brenda, tačnije vatrostalnih pekača i činija u obliku cvetova. Jasno je da je Merilin Monro imala istančan ukus za sve ono, što se koristilo za potrebe kuvanja u kuhinji. Čak se pretpostavlja da joj je bilo lakše da uđe u kuhinju, nego da izađe napolje među ljude, jer je u sebi imala dozu straha u kontaktu sa spoljnjim svetom.

Pronađen je spisak namirnica, koje je jela pa čak i pisani tekst sa preciznom satnicom, šta je i u koje vreme od namirnica konzumirala:

Naime, bilo joj je zabranjeno da jede pet namirnica – orahe, čokoladu, masline, ostrige i školjke.

Doručak u 8h ujutru Merilin Monro je uvek doručak započinjala u 8h ujutru, a za doručak je uvek moralo biti sledećih namirnica: dve hrskve kriške belog tost hleba (obavezno pržene) sa maslacem, zatim propržena šljiva, sok od narandže, čaša mleka ili slab ne jak kakao.

Marenda u 10h ujutru U ovo vreme je uvek popila šolju mleka i pojela jedan kreker.

Ručak u 13h Za ručak je imala posebne zahteve i obavezno je uvek moralo biti više namirnica pa ih je za svaki obrok drugačije kombinovala: Jedno kuvano ili poširano jaje, sveži sir, jedan pečeni krompir ili krompir pire, špagete kuvane sa paradajzom ili maslacem, ali obavezno bez sira ili jelo Noodes, nešto kao špagete, ali isključivo pripremljene sa povrćem kao što je grašak i sveži krastavac isečen na kolutove. Za ručak je uvek morala imati spremno pola šolje mleka, beli tost hleb sa maslacem, kuvano voće ili Jell-O puding poznate kompanije.

Kraj dana 23h Za kraj dana je uvek morao biti spreman Eggnog, poznati napitak u Americi, koji se pije za praznike, najčešće Božić i razne tipove slavlja. Ovo piće je poznato svakako po velikoj količini alkohola, ali i jaja. Tokom pripreme treba obavezno obratiti pažnju da svi sastojci budu sveži. Ako vas je zagolicalo kako se ovo piće priprema, evo Hedonist magazin će vas počastiti sa potrebnim sastojcima i načinom pripreme.

Recept za pripremu napitka Eggnog: 12 jaja, 3 šoljice šećera, 5 šoljice slatke pavlake, 1 šoljica mleka, 1 kašika rendanog muškatnog oraha, 1 šoljica brendija, 1 šoljica ruma.

Priprema napitka Eggnog: 1) u velikoj posudi prvo treba mikserom izmešati žumanjke 2) postepeno dodavati šećer, slatku pavlaku i mleko 3) u posebnoj posudi belanca izmiksajte do čvrtse pene pa ih dodajte kremi od žumanjaka 4) dodajte brendi, rum i pospite izrendani muškatni orašćić 5) smesu mešajte polako i oprezno 6) dobijenu smesu ostavite u frižider da odstoji barem 24 sata i… Nazdravlje i uživajte u ovom neobičnom piću, koje je obožavala i čuvena Merilin Monro.

Sigurno je kako je Merilin Monro bila izuzetno disciplinovana, što se tiče satnice kada je trebala jesti. Isto tako se vidi i da je uvek birala izuzetno zdrave, pomalo dijetalne namirnice i sve ostale sastojke i napitke. Jedino verujemo da bi mnoge svetske filmske zvezde, istog trenutka pobegle od stola, ako bi videle za njih pripremljena jela, koja je filmska ikona Merilin Monro svakodnevno jela. A isto tako sumnjamo i da bi se mnoge od ovih filmskih zvezdi, baš toliko pridržavale satnice, koju je svakodnevno imala Merlinka.

Jednom je izjavila: „Moje večere kod kuće su zapanjujuće jednostavne“. Priznala je i da je njena ishrana bogata proteinima držala u formi, ali je zato sebi mogla kasno uveče priuštiti čak i sladoled. Rekla je da sebi sigurno ne bi mogla dozvoliti sladoled u kasne sate da nije imala redovnu i zdravu ishranu, potpuno sastavljenu i pripremljenu od proteinske hrane.

Merlin Monro
foto: Profimedia

Iako je pazila na ishranu, redovno je jela meso, ali i zato uz meso puno povrća pa i sirova jaja. Često je znala u čašu mleka staviti i izmešati dva sirova jaja i sve to popiti. Mnogi su se pitali, šta Merilin Monro još jede da bi nahranila svoje obline, jer je jasno da ne bi mogla tako aktivno živeti i biti na napornim putovanjima i snimanjima da je bila samo na mleku i sirovim jajima.

Često je govorila kako je njena svakodnevna prehrana bila „vrlo mesna“. Njen ručak i večera su uvek obilovale i uključivale neku vrstu životinjskih belančevina sa povrćem. I na kraju ovog izuzetno zanimljivog teksta o ishrani čuvene glumice sa čuvenom fotografijoim bele haljine koju je zadigao vetar, podatak da je njeno najdraže jelo bila šnicla na žaru.

(Espreso/Hedonist)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.