RADE ŠERBEDŽIJA OTKRIO KADA ODLAZI U PENZIJU: Više nema DILEME, PRECIZNO JE REKAO
Rade Šerbedžija, Foto: Ana Paunković

obratite pažnju

RADE ŠERBEDŽIJA OTKRIO KADA ODLAZI U PENZIJU: Više nema DILEME, PRECIZNO JE REKAO

Rade sebe opisuje kao srećnog čoveka kome se sve lepo u životu dogodilo slučajno i zbog toga što nije mnogo jurio za slavom. Ništa nije želeo po svaku cenu, nije sanjao o uspesima, ulogama i nagradama

Objavljeno: 11:33h

Gde god da odem, moja publika se ne razlikuje i svi dišu u istom ritmu najlepših uspomena koje povezuju ljude, kaže na početku razgovora Rade Šerbedžija za magazin Gloria. Iako je osetio šta znači holivudska slava, igrao rame uz rame s najvećim svetskim zvezdama, od Vanese Redgrejv i Toma Kruza do Nikol Kidman i Benisija del Tora, vezao je svoj čamac u Istri uveren kako je to idealno mesto za miran život. Uoči koncerata u Beogradu (21. decembar), Novom Sadu (22. decembar), Somboru (27. decembar) i Novom Pazaru (29. decembar), priseća se druženja sa Arsenom Dedićem, Igorom Mandićem i bračnim parom, Milenom Dravić i Gagom Nikolićem.

- Sa menadžerom dogovaram da napravim album sa samo mojim autorskim pesmama. Iznenadio sam se kada smo ih nabrojali 27, pomalo sam zaboravio da ih je toliko. Pesme koje ja pišem uvek su na neki način literarno vrednije nego muzički, jer spadam u grupu autora čiji stil je bliži šansoni. Kao što je kod nas u tome bio neprevaziđen Arsen Dedić, u Rusiji Bulat Okudžava ili Fabricio de Andre u Italiji. Leonard Koen ima taj šansonjerski momenat koji je meni najbliži muzički izraz.

Davne muzičke početke povezuje upravo sa Arsenom Dedićem, koji mu je bio uzor, mentor i naposletku blizak prijatelj. Dedić ga je kao mladog, poluanonimnog glumca i muzičara vodio na svoje koncerte, a opisuje ga kao “posve delikatnog prijatelja koji je svoje prijateljstvo dokazivao češće delima nego rečima”.

1 / 5 Foto: printscreen

- On je za mene prevashodno maestralan pesnik, njegove pesme i stihovi su prava poezija, vrhunska, poput Koenove. Na neki način me učio pevanju. “Ne daj se, Ines” je nastala tako što sam najpre čitao njegove pesme. “Oj, mladosti” je naš duet koji je ostao snimljen na pločama. Moja prva žena i ja, uz Đina Paolija, Igora Mandića i njegovu Slavicu, bili smo jedini gosti na Arsenovoj i Gabicinoj svadbi u jednoj maloj gostionici ispod Sljemena. On je svoje pravo prijateljstvo iskazivao u trenucima kada je, kako je on znao reći, “stani-pani”. Kad sam kao mlad dobio strašnu upalu i bio mesec i po u bolnici, sećam se da je gotovo svakog dana dolazio kod mene. U tom periodu bio je najpopularniji u Jugoslaviji.

Rade Šerbedžija od života nije tražio mnogo

Rade Šerbedžija
foto: Beta/Lana Slivar Dominić

Rade sebe opisuje kao srećnog čoveka kome se sve lepo u životu dogodilo slučajno i zbog toga što nije mnogo jurio za slavom. Ništa nije želeo po svaku cenu, nije sanjao o uspesima, ulogama i nagradama. O odlasku sa scene ne razmišlja, opirući se promenama koje donose godine.

- O tome ne valja i ne treba razmišljati, to je jednostavno tako. Život je naš kratak i brzo prođe, i ne okreneš se a već uhvatiš neku starost. Zato ja ne želim da pristanem na to. Želim zadržati vreme pod mojom kontrolom, onako kako ga osećam. Ne verujem da ću kao moj otac živeti 104 godine, ali sve dok živim želim biti aktivan. Ne radi se samo o glumi. Juče sam igrao tenis, moj prijatelj Goran Bubanj i ja smo bili odlični u dublu i pobedili smo. U svemu još želim učestvovati, iako me sve sprečava u tome. Imam bol u krstima i desnom ramenu kao posledicu povrede vrata pri padu u Tihom okeanu kad me jedan val zabio na dno glavom, bio sam na dasci. Jedva sam ostao živ. Ali ne dam se, ne priznajem bol mada me boli celo telo.

Osim pisanjem poezije, muzikom i glumom, celog života se intenzivno bavi sportom, najviše fudbalom i tenisom.

(Espreso/Gloria/Maja Guzijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.