PREMINULA LEGENDA GLUMAČKE SCENE U 85. GODINI: Vest o njegovoj SMRTI SVE ZATEKLA
Foto: Printscreen/Youtube

tuga

PREMINULA LEGENDA GLUMAČKE SCENE U 85. GODINI: Vest o njegovoj SMRTI SVE ZATEKLA

„On je bukvalno bio temelj filmske industrije ovde

Objavljeno: 09:46h

Oskar nagrađeni reditelj iz Oklahoma Sitija Grej Frederikson preminuo je u nedelju. Imao je 85 godina.

Oskarom nagrađen producent čiji su se projekti kretali od trilogije „Kum“ Frensisa Forda Kopole, „Apokalipsa sada“ i „Autsajdera“ snimljenog u Oklahomi do dokumentarnih filmova poput Emi nagrađenog „Dream No Little Dream: The Life and Legaci of Robert“ S. Kerr“ i njegov nedavni projekat „Šervudska šuma“, bio je mentor hiljadama ambicioznih glumaca, filmskih stvaralaca i članova ekipe tokom svojih šest decenija u filmskom poslu.

„On je kum filma u Oklahomi – apsolutna igra reči“, rekla je Rejčel Kenon, suosnivač i ko-izvršni direktor Prerie Surf Media iz Oklahoma Sitija, u intervjuu za Oklahoman 2021.

„On je bukvalno bio temelj filmske industrije ovde.

sveće, Sveća
foto: Profimedia

Frederickson je takođe pohađao Univerzitet u Lozani u Švajcarskoj.

Odatle se preselio u Rim, gde je započeo svoju filmsku karijeru kao producent filma „Nakita“ iz 1963. godine. To je dovelo do više prilika, kao što je pridruživanje italijanskom režiseru Serđiju Leoneu "Dobri, loši i ružni" kao menadžer produkcije. Frederikson je sklopio trajno prijateljstvo sa zvezdom tog filma, Klintom Istvudom.

Frederickson je preselio svoju naprednu karijeru u Holivud i uspostavio ključnu vezu sa kolegom producentom Albertom S. Ruddijem na vozilu Roberta Redforda iz 1970. „Mali Faus i Veliki Halsi“. Dve godine kasnije, on i Ruddi su radili sa studijskom legendom Robertom Evansom na produkciji Kopoli

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.