OVA SLIKA JE PRODATA NA BUVLJAKU ZA 10.000 DINARA: Svi su ostali u šoku kada su je videli (FOTO)
Umberto Boccioni, Foto: Profimeida

AU, haos

OVA SLIKA JE PRODATA NA BUVLJAKU ZA 10.000 DINARA: Svi su ostali u šoku kada su je videli (FOTO)

Dambruozo procenjuje da bi portret mogao da vredi više od 288.000 dolara

Objavljeno: 12:08h

Izgubljena slika majstora futuriste Umberta Bočionija pojavila se na rasprodaji polovne robe u Dorsetu i prodata je za oko 100 dolara.Platno bi moglo da vredi 288.000 dolara

Novopronađena dela Umberta Bočionija, italijanskog futuriste koji je preminuo u 34. godini života, prava su retkost.

Ali prošle godine jedno se pojavlio na rasprodaji u engleskom primorskom gradu Dorsetu, i to po odličnoj ceni manjoj od 100 funti (115 dolara).

Njegov anonimni kupac rekao je za Dejli telegraf da su sliku pronašli na gomili velikog broja dela, od oko 20 različitih umetnika. Iako su u početku verovali da je platno naslikao američki impresionista Vilijam Merit Čejs, pronašli su potpise na prednjoj i zadnjoj strani koji sugerišu da bi to mogao biti Bočioni.

Novi vlasnici su pokušali da istinu utvrde u Sotesbiju, ali su uspeli da ga pripišu pravom autoru tek nakon što su ga odneli u londonsku kancelariju aukcijske kuće Doroteum sa sedištem u Beču, koja je kupce uputila na Bočionijevog proučavaoca Alberta Dambruoza, koji radi u Akademija lepih umetnosti u Fođi.

Naučnik je ispitao potpise i uporedio tehniku sa drugim poznatim radovima i utvrdio autorstvo. Dambruzo je potom uključio ovo delo (koje datira iz 1911. godine), kao naslovnu sliku studije "Boccioni: Unpublished Works", koja predstavlja 41 dosad neviđenu kreaciju ovog predstavnika futurizma.

Međutim, ne slažu se svi naučnici oko autorstva: dok je Dambruozo portretu dodelio sertifikat o autentičnosti, drugi istaknuti stručnjak za Bočionija, Ester Кoen, bila je uzdržana.

Ovaj portret označava kamen temeljac u Bočionijevoj praksi, ocrtavajući njegovu tranziciju iz divizionističkog perioda u intuitivni stil slikanja koji je temelj futurizma.

Umberto
foto: Profimedia

Dambruozo procenjuje da bi portret mogao da vredi više od 288.000 dolara - što je, iako mnogo manje od 4 miliona dolara prikupljenih za Bočionijevu najpoznatiju skulpturu 2019. godine, i dalje znatna suma.

Кako je slika dospela u Englesku je misterija, ali njeno postojanje je retkost, s obzirom na Bočionijevu ranu smrt u nesreći 1916. godine. Umetnik je ostavio skoro 1.000 crteža, ali samo 250 slika i 25 skulptura, navodi Telegraf.

U svoje vreme, futuristi su izlagali širom zapadnog sveta, priređujući predstave u Parizu, Roterdamu, pa čak i u San Francisku između 1912. i 1915. Nova dela u Dambruozovoj knjizi sada su svuda od Brazila do Australije. Od 200 radova prijavljenih za ovu knjigu, tri četvrtine su bile lažne, što je problem koji posebno pogađa tržište.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.