IZAŠAO SNIMAK TESLINE PRIVATNE SOBE: Evo gde je poslednji put SPAVAO genije, OVO NISTE VIDELI DO SADA (VIDEO)
Nikola Tesla Nikola Tesla, Foto: Profimedia

DA LI STE VIDELI

IZAŠAO SNIMAK TESLINE PRIVATNE SOBE: Evo gde je poslednji put SPAVAO genije, OVO NISTE VIDELI DO SADA (VIDEO)

Nikola Tesla je preminuo na Božić sedmog januara 1943. godine, u sobi 3327 hotela „Njujorker“.

Objavljeno: 21:36h

Srpski naučnik je poslednjih deset godina svog života proveo u ovom hotelu: dok mu je soba 3327 bila spavaća, u sobi 3328 ovog hotela je radio.

Tesla je novoizgrađeni „Njujorker“ izabrao zato što je bio blizu njegove laboratorije na uglu 40. ulice i Šeste avenije. Danas ta lokacija nosi ime Ugao Nikole Tesle.

Hotel u art deko stilu

Hotel „Njujorker“, koji se nalazi u Osmoj aveniji na Menhetnu, građen je u art deko stilu, kao i Empajer stejt bilding (1931). Ima 1.083 sobe.

Prema prvom projektu iz 1928. godine, hotel je trebalo da ima 38 spratova, a njegova izgradnja da košta osam miliona dolara. Ipak, kada je hotel godinu dana kasnije izgrađen, imao je 43 sprata.

BIO TESLIN DOM PUNU DECENIJU

Hotel na Menhetnu je otvoren drugog januara 1930. godine. Imao je tada 43 sprata i 2.500 soba. Tesla je u Njujork došao 1884. godine, ali je u hotelu „Njujorker“ i sobi broj 3327 živeo od 1933. pa sve do svoje smrti 1943. godine.

Tesla je iz Evrope doputovao u njujoršku luku 6. juna 1884. godine parobrodom „City of Richmond“. Prvo zaposlenje dobio je u Edisonovoj kompaniji i počeo da radi u Njuarku, gradiću udaljenom oko 40 km od Menhetna. Godine 1885. prestaje da radi za Edisona i osniva svoju kompaniju „Tesla Electric Light and Manufacturing Co“ i seli se u Njujork, na Menhetn. Uz kraće prekide, kada je zbog poslova boravio u Pitsburgu, Bafalu, Čikagu, Kolorado Springsu i na Long Ajlendu, u Njujorku je živeo do kraja života, gotovo šest punih decenija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.