SVETSKA NEDELJA SVEKRVA I TAŠTA JE U TOKU: Evo par VICEVA uz koje ih možete OBRADOVATI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

rodbinski odnosi

SVETSKA NEDELJA SVEKRVA I TAŠTA JE U TOKU: Evo par VICEVA uz koje ih možete OBRADOVATI!

Kada se svekrva (sve krvi se napila) i tašta (taština) nađu na prekoputa, mnogi vide arhineprijatelje, a ne znaju baš zašto

Objavljeno:

Svaka četvrta nedelja u oktobru posvećena je jednom stečenom rodbinskom odnosu – njegovoj i njenoj mami. Sedam dana svekrva i tašta slavi se još od 1934. godine, a to je inicirao urednik jednih lokalnih dnevnih novina u američkoj državi Teksas - i još nije uspeo da promeni ništa u gotovo mitskom sukobu žena i muškaraca sa majkama njihovih partnera.

Ako ste zaboravili da čestitate praznik majci svog partner ili /partnerke, pripadate velikoj armiji ljudi koja arhetip smatra nepromenljivim stanjem, a ukoliko ste pak to učinili, onda spadate u one ljude koji ne pristaju na predrasude i stereotipe tako čvrsto ukorenjene u mnogim društvima.

Dan koji slavi ove tzv. rodbinske veze podseća da jednu stvar treba da imate na umu – da nije bilo njih, ne biste sreli ljubav svog života kojoj ste se posvetili i obećali za ceo život. Svekrva ili tašta, svodi se na jedno – ona je majka naših partnera.

Iako su mnoge kulture pokušale da pomire ove arhineprijatelje, animozitet između svekrva i snaja i tašta i zetova nema kraja, a ni granica.

Tako će svekrve najčešće kritikovati svoje snaje zbog lošeg održavanja domaćinstva, kulinarskog (ne)umeća i lenjosti. Nijednoj svekrvi se neće dopasti doterana snajka, ali će joj svakako zameriti ako se zapusti posle porođaja. Ručak će joj uvek biti nedovoljno slan, kolač ili nedopečen, a deca razmažena.

Vicevi o svekrvama

  • Moja snaja i ja bile smo srećne 25 godina. A onda smo se, nažalost, upoznale.
  • Moja je razlika između svekrve i lešinara? Lešinar najpre sačeka da umreš, pa ti onda jede jetru.
  • Pita sin majku: Majko šta misliš, koja je od ove tri je moja buduća žena?". Majka odgovori: "Ova u sredini". "Kako znaš?", pita sin. Majka: "Pa ta mi se ne sviđa".
  • Koja je razlika između svekrve i pčele? Pčela bocne i umre, a svekrva bocka, bocka, ali ne umire.
  • Kaže snajka svekrvi: „Vi se baš dobro držite, trebali biste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.“ Svekrva: „Baš ti hvala, a što baš kod kineskog? Snajka: „Pa oni vole da slikaju te zmajeve, zmije i tako to.“
sVEKRVA
foto: Printscreen / uspješnažena.com

Tašta nas muči

Kada je reč o taštama, ako je zetova košulja čista, onda sigurno ide u švaleraciju, a ako je nošena ili uflekana, dobiće epitete iz domaćeg životinjskog carstva. On je ili neradnik ili karijerista, nije dovoljno dobar, hrabar, lep, pažljiv za njenu jedinicu.

A sami nazivi govore u prilog tome. Etimologija naziva svekrva je prozirna – ona je „za sve kriva“, „sve krvi se napila“. Tašta je osoba čija je dominantna osobina taština, sujeta, pa ne može zet biti dovoljno dobar za biće koje je ona svojom sisom dojila.

Vicevi o taštama

  • Šta biste vi uradili kad bi vašu taštu napao tigar? Ja? Ništa! Sam je napao, sam neka se brani!
  • Došla tašta u posetu ćerki i zetu, a on je upita: „Koliko ćete ostati kod nas?
  • „Ah, zete moj, dok vam ne dosadim", odvori tašta.
  • „Zašto tako kratko?", nadoveza se zet.
  • Ćerka kaže majci: „Mama, opet sam se posvađala s onim mojim, ne mogu više izdržati, doći ću da živim s tobom.“ Majka odgovara: „Ne, draga, on mora platiti za svoje greške! Ja ću doći da živim sa vama!"

Da li sporu ima leka

Da za viševekovni sukob između snaja i svekrva, odnosno tašta i zetova nema leka, dokumentovale su i kinematografija i književnost. I dalje vlada verovanje da je najveći procenat razvoda i svađa uzrokovan ponašanjem tašta ili svekrva, 89 odsto zetova smatra da se tašta previše meša u njhov odnos sa suprugom, a više od 97 odsto svekrva veruje da bolje kuva od svojih snaja.

majka i sin
foto: Profimedia

Statistika dalje kaže da najveći procenat svekrva želi da bude na distanci sa svojim snajama, sledi želje za stvaranjem prijateljskog odnosa, a najmanji procenat mašta da im odnos bude kao majka i ćerka.

Kad smo već kod rodbinskih odnosa, teško je išlo i sa zaovama, muževljevim sestrama - pa je i naziv njen došao od reči „zla“, dok su jetrve, supruge dva brata, potekle od fraze „trle jetru“… Ipak, one nisu ni blizu borbi dobra i zla sa zetova opasnim taštama i snajki sa surovim svekrvama.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.