Šest potencijalnih kataklizmi koje mogu da razore našu planetu (FOTO)
Foto: Facebook

pretnja iz svemira

Šest potencijalnih kataklizmi koje mogu da razore našu planetu (FOTO)

Život na našem malom plavom dragulju može da se čini kao potpuno siguran sve dok ne razmislite malo o strahotama beskrajnog svemira
Objavljeno: 23:00h

Gama zraci

Neverovatno snažne eksplozije zračenja nazvane gama zraci mogu da nastanu u binarnim sunčevim sistemima gde se dve zvezde vrte oko zajedničkog centra, a takođe mogu nastati i eksplozijom zvezda. Takvi zraci mogu da oštete ozonski omotač što bi dovelo do sve većeg ultraljubičastog zračenja što bi moglo da žnači kraj života na našoj planeti.

Obližnje supernove

Eksplozije supernove, kada zvezda praktično potpuno nestane, događaju se jednom ili dvaput u stotinu godina u našoj galaksiji. Očekuje se da će Betelgeuse, zvezda u sazvežđu Orion uskoro da postane supernova. Uskoro u svemirskim terminima, što znači da bi mogla da nestane u idućih nekoliko miliona godina. Na svu sreću, pretpostavlja se da je predaleko da bi imala bilo kakvog značajnog uticaja na Zemlju.

Zvezde lutalice Iako zvezde prate određena pravila, postoje i zvezde koje imaju pomalo nepredvidive putanje. Jedna takva bi mogla da prođe u blizini Sunca i poremeti Ortov oblak, klaster stena na spoljašnjem rubu našeg sunčevog sistema, što bi lansiralo više kometa prema našoj planeti. Pošto se i naše Sunce kreće kroz galaksiju, postoji mogućnost da ćemo naići na neke prepreke na tom putu.

BONUS VIDEO: ZOO-VRT IZ PAKLA! Zebra napala čuvara i to samo tri dana nakon što su tigrovi rastrgli čoveka!

(Espreso.co.rs/b92.net)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.