OVO JE ISTINA IZ ŽIVOTA MIRE BANJAC KOJU ZA KOJU NIKO NIJE ČUO: Njeno POREKLO je bilo MISTERIJA, a sada SE SVE ZNA
Mira Banjac, Foto: Ana Paunković

iznenadićete se

OVO JE ISTINA IZ ŽIVOTA MIRE BANJAC KOJU ZA KOJU NIKO NIJE ČUO: Njeno POREKLO je bilo MISTERIJA, a sada SE SVE ZNA

Do sada je glumila u velikom broju filmova, serija i predstava

Objavljeno: 21:20h

Mira Banjac je naša poznata glumica.

Svi Srbi uživaju u njenim ulogama.

Do sada je glumila u velikom broju filmova, serija i predstava.

Svoje prve uloge je načinila u Sremskoj Mitrovici u pozorištu.

Mira Banjac
foto: Nebojša Mandić

Njena karijera na „daskama koje život znače“ počinje još u vreme dok je pohađala Pozorišnu školu u Novom Sadu. U periodu od 1949. do 1951. godine igrala je u pozorištu u Sremskoj Mitrovici, a od 1953. do 1955. bila je član ansambla Narodnog pozorišta u Banjaluci. Nakon toga prešla je u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu gde je bila stalni član ansambla sve do 1970. godine kada je prešla u Beograd i dobila stalni angažman u „Ateljeu 212“. Iako je odigrala na stotine uloga, mnogi ljubitelji pozorišta pamte je kao ćerku Katicu u predstavi „Radovan Treći“. Mnogi se slažu da je upravo Katica obeležila njenu pozorišnu karijeru, ali ništa manje nije značajna ni predstava „Korešpondencija“ koja se na repertoaru „Ateljea“ nalazila više od 20 godina.

1 / 4 Foto: youtube/printscreen

Na malim ekranima Mira Banjac se prvi put pojavila 1964. godine u istorijskoj TV drami „Boj na Kosovu“ koju je režirao Jovan Konjović po delu književnika Radoja Domanović. Usledila je uloga u komediji „Džandrljivi muž“ koja predstavlja adaptaciju istoimenog dela Jovana Sterije Popovića u režiji Zdravka Šotre. Odigrala je epizodnu ulogu u TV seriji „Probisvet“ , a 1968. godine je sa Mijom Aleksićem, Nušom Marović i drugima snimila komediju „Pusti snovi“. Sledeće godine je glumila Persu Micić u hit komediji „Silom otac“ u kojoj su glavne uloge igrali Miodrag Petrović Čkalja, Dragutin Dobričanin, Mihajlo Bata Paskaljević i drugi.

Ona živi sa sinom Branislavom Jovanovićem.

Manju ulogu odigrala je u Šotrinoj seriji „Rođaci“, a naredne godine pojavila se u seriji „S vanglom u svet“ koja je emitovana na programu Televizije „Beograd“. Posle epizodne uloge u seriji „Diplomci“ pojavila se u TV drami „Sladak život na srpski način“.

Mira Banjac
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Glavnu ulogu je tumačila u filmu „Jedan ujak Hojan“ iz 1972. godine koji je režirala Vera Belogrlić, po scenariju Josipa Kriškovića. Sa Darom Čalenić, Jelisavetom Sekom Sablić, Đuzom Stojiljkovićem, Verom Čukić i drugima, iste godine je snimila komediju „Glumac je glumac“. Iste godine tumačila je glavnu ulogu u komediji Milana Jelića „Ne gazite muškatle“.

Mira Banjac je rođena kao Mirjana T. Banjac 1929. godine u sremskom mestu Erdevik. Majka joj je bila rodom iz Erdevika, a otac je veći deo života proveo u Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). On je potomak Sremaca koji su emigrirali u Ameriku, a u Erdevik je prvi put došao tek kada je imao 21 godinu. Njeni roditelji su se venčali, a da se nisu ni poznavali. Otac nije govorio srpski, a majka engleski. Ipak, ostali su četiri godine u braku u kome su dobili ćerku Miru.

Mira Banjac
foto: Printsceren

Nakon četiri godine on je poželeo da se vrati u SAD, uz obećanje da će poslati kartu za suprugu i ćerku kako bi mu se tamo pridružile. Svoje obećanje je i ispunio, ali Mirini ujaci nisu dopustili da ona i majka krenu na tako daleko putovanje. Zato su ostale u Erdeviku.

Pred sam početak rata majka se zaposlila u fabrici šećera u Beogradu, a Mira je živela sa bakom i tetkom s očeve strane. Početkom rata granice su zatvorene, pa se majka i ćerka nisu mogle videti pune četiri godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.