OVA LEPOTICA JE UNUKA BATE ŽIVOJINOVIĆA: I te kako JE POZNATA, začudićete se kada vidite o KOME se RADI (FOTO)
Bata Živojinović, Foto: Printscreen/Youtube/RTS Zabavni program - Zvanični kanal

pogledajte je

OVA LEPOTICA JE UNUKA BATE ŽIVOJINOVIĆA: I te kako JE POZNATA, začudićete se kada vidite o KOME se RADI (FOTO)

Iza njega je ostala bogata karijera

Objavljeno: 20:40h

Velimir Bata Živojinović je bio jedan od naših najpoznatijih glumaca.

Iza njega je ostala bogata karijera.

Glumio je u oko 350 filmova.

Svi ga se rado sećaju.

Velimir Bata Zivojinovic
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Živojinović je rano detinjstvo proveo u rodnom selu svojih roditelja — Koraćici, podno planine Kosmaj — kao treće i najmlađe dete u skromnoj službeničkoj porodici. Otac Dragoljub „Baja” radio je kao sudski izvršitelj u Opštinskom sudu u Mladenovcu, a majka Tiosava „Tinka” bila je domaćica koja se kasnije zaposlila u kovnici novca u Beogradu.

Dve starije sestre, Nadežda „Nada” i Stanka „Cale”, davale su mu konstantnu i bezrezervnu podršku od najranijih dana. Još dok je bio beba, sestra „Cale” ga je prozvala „Bata” i tako je za ceo život poneo nadimak po kome će biti poznatiji nego po pravom imenu.

1 / 4 Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Prvi razred osnovne škole je završio u Koraćici, u osnovnoj školi koja se nalazila tik uz njegovu rodnu kuću. Zatim je školovanje nastavio u Beogradu, gde su mu roditelji dobili službu i nastanio se na Vračaru — u Mileševskoj ulici u donjem delu Crvenog krsta, nedaleko od Kalenić pijace — gde će provesti najveći deo svog života. Rano detinjstvo prekinuto Drugim svetskim ratom obeležila su velika razaranja i nemaština.

Svoj talenat za glumu otkrio je sa 15 godina, zahvaljujući rediteljki Soji Jovanović koja ga je pozvala da se pridruži Akademskom pozorištu u Beogradu, gde je povremeno radio kao scenski radnik a ponekad i kao statista. Do tada potpuno nepoznat umetnički svet potpuno ga je očarao i zarobio.

Bata Živojinović
foto: youtubescreen

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina. Njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Živojinović je, bez sumnje, odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić, u čijim će skoro svim kasnijim filmovima Bata Živojinović igrati glavne uloge.

Bata Živojinović
foto: youtubescreen

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju, dvadesetogodišnjom Julijanom—Lulom, s kojomje dobio dvoje dece: sina Miljka 1961. godine i ćerku Jelenu 1964. godine. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju, supruga Lula s kojom je proveo 55 godina u skladnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim i dugim odsustvima od kuće.

1 / 4 Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Dina Živojinović, unuka slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, odlučila je da ne ide dedinim stopama, te je, umesto glume, odlučila da se bavi diplomatijom.

Dina je jedna od petoro unučadi koje je legendarni Bata ostavio iza sebe. U diplomatiji je veoma uspešna njena tetka Jelena, pa je mlada Beograđanka odlučila da nastavi njenim stopama. Čuveni Valter veoma je bio popularan u Kini, pa možda to bude njena sledeća stanica.

Dina Živojinović
foto: instagram / dzivoj

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.