POZNATA NOVINARKA U ROKU OD 48 SATI SAZNALA DA IMA RAK: Imala je samo 1 SIMPTOM, STRAVIČNO
Novinarka, Foto: Instagram/Elle Halliwell

strašno

POZNATA NOVINARKA U ROKU OD 48 SATI SAZNALA DA IMA RAK: Imala je samo 1 SIMPTOM, STRAVIČNO

Ona je otišla po lekarsko uverenje i pregled, jer je prethodnih dana imala stomačni virus

Objavljeno: 23:57h

Da kontrole i pregledi često život znače dokazuje i priča novinarke Eli Halivel iz Australije. Naime, ona je 2016. godine otišla na rutinski pregled kod lekara, a nije ni slutila da njen život od tog dana više neće biti isti.

Ona je otišla po lekarsko uverenje i pregled, jer je prethodnih dana imala stomačni virus. Kako kaže, ona i njen suprug Nik su razgovarali o proširenju porodice, te je odlučila da isti dan kod lekara uradi nalaze krvi.

Novinarka
foto: Instagram/Elle Halliwell

- Zapravo sam želela da proverim svoje nivoe folata. Rezultati su ukazali da imam visoke trombocite, što nije neuobičajeno ako ste imali virus. Moj doktor nije bio zabrinut, ali smo ipak uradili još jedan test. Drugi test je pokazao da su trombociti bili još veći, pa je zatražio specijalistu da pogleda. Osim osećaja umora, koji sam mislila da je zbog posla, ništa me nije pripremilo za ono što se sledeće dogodilo - rekla Eli, a prenosi "Dailymail".

Eli je morala da čeka čak pet nedelja na pregled kod specijaliste i još tri nedelje na rezultate daljeg testiranja. Kada su konačno stigli, prvi put je čula akronim HML.

1 / 4 Foto: Instagram/Elle Halliwell

- Imam hroničnu mijeloidnu leukemiju. To utiče na krv i koštanu srž. Najčešće se dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 60 godina. Ne kod žena mojih godina - objasnila je Eli.

Samo dva dana kasnije, Eli je saznala da je u drugom stanju.

- Za 48 sati saznala sam najbolje i najgore vesti koje možete čuti u životu - rekla je ova hrabra žena.

Uobičajeno je da pacijenti sa HML uopšte nemaju nikakve simptome u ranim fazama bolesti, ali Eli misli da "umor" koji je pripisala poslu možda bio rak. Najbolji način lečenja bio je da odmah započne oralnu hemioterapiju, ali nije poznato kakvi bi bili efekti na nerođeno dete.

Novinarka
foto: Instagram/Elle Halliwell

Tako je Eli, suočena sa nemogućim izborom da abortira ili da rodi, odlučila da sačeka. Strpljivo je čekala, te je na svet donela prelepog dečaka.

Porodili su je mesec dana pre nego što je postigla pun termin jer su se njeni nivoi markera leukemije povećali. Nakon što je njen sin Tor rođen, Eli je odlučila da odloži terapiju za još pet nedelja kako bi mogla da doji bebu. Tada je počela prava borba.

U proteklih šest godina Eli je ulazila u remisiju, ali se bolest iznova vraćala.

- Mislila sam da ću biti jedan od 50 odsto ljudi koji na kraju mogu da prestanu sa lečenjem i ostanu u remisiji, ali nažalost to za mene ne izgleda obećavajuće. Vidim povratak ćelija raka i sada radim krvne testove svake dve nedelje da pratim napredovanje - napisala je Eli na društvenoj mreži "Instagram" 2020. godine i dodala:

1 / 4 Foto: Profimedia

- Iznenađena sam što osećam duboki stid zbog ovoga. Sramotu jer se osećam kao da radim nešto što uništava moje telo, uprkos tome što pokušavam da živim što zdraviji život.

Prosečni životni vek Australijanaca sa ovim rakom je tri do pet godina. Eli je već u šestoj.

- Zahvalna sam što je u Australiji ovaj lek subvencionisan. Uzimam dve tablete dva puta dnevno i moram da postim pre i posle. To u izvesnoj meri utiče na moj kvalitet života, ali je svakako bolje od alternative - zaključila je Eli.

Trenutno, Eli je u remisiji i nema ćelije raka krvi koje se mogu detektovati u telu.

(Espreso/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.