NIKO NE ZNA DA JE ON BRAT LJUBE TADIĆA: Ostaćete u ČUDU kada vidite o kom ČOVEKU SE RADI
Ljuba Tadić, Foto: Print Screen Youtube/Mirjana Radojevic

saznajte

NIKO NE ZNA DA JE ON BRAT LJUBE TADIĆA: Ostaćete u ČUDU kada vidite o kom ČOVEKU SE RADI

Počeo je kao učenik Prve kragujevačke gimnazije u pozorištu „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, gde je od 1944. do 1949. godine odigrao oko četrdeset uloga

Objavljeno: 21:15h

Ljubomir Tadić (Uroševac, 31. maj 1929 — Beograd, 28. oktobar 2005) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski, radio i pozorišni glumac.

Rođen je 31. maja 1929. godine u Uroševcu. Otac mu je bio Čačanin, koji je predavao istoriju u gimnaziji na Kosovu, tako da su se on i njegova tri brata rodili tamo. Studije glume završio je 1953. godine u klasi profesora Joze Laurenčića, na Akademiji za pozorišnu umetnost.

Ljuba Tadić, Ljubivoje Tadić
foto: TV Studio B/printscreen

Počeo je kao učenik Prve kragujevačke gimnazije u pozorištu „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, gde je od 1944. do 1949. godine odigrao oko četrdeset uloga, ali je igrao i u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), Ateljeu 212, u alternativnom pozorištu „Magaza“, koje je zajedno sa suprugom osnovao 1983. godine.

Preminuo je 28. oktobra 2005. godine u Beogradu, u 77. godini života. Sahranjen je Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Snežana Nikšić, glumica i supruga velikog Ljube Tadića, preminula u 79 godinu u Beogradu, posle duge i teške bolesti, prenosi "Kurir".

Ljuba Tadić
foto: Print Screen Youtube

S nepunih 18 godina odigrala je naslovnu ulogu u komadu "Krotka", Fjodora Mihajloviča Dostojevskog na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Na filmu je debitovala 1965. godine (Inspektor, Mila Đukanovića), zatim su usledili Sretni umiru dvaput (Gojka Šipovac, 1966) i Pre rata (Vuka Babića, 1966). Glumila je glavne i veće sporedne uloge u petnaestak filmova, od kojih se izdvaja Na papirnatim avionima (1967) Priča koje nema (1967) i Pozdravi Mariju (1969) Matjaža Klopčića.[ U čuvenom filmu Gorana Markovića "Majstori, majstori", čija se 40-godišnjica proslavljala 2020. godine, igrala je Gordanu, nastavnicu engleskog jezika. Na proslavi se nije pojavila.

Ljuba Tadić, Ljubivoje Tadić
foto: TV Studio B/printscreen

Snežana Nikšić je davnih godina bila žena koja je osvojila srce Ljubi Tadiću, a kako je on govorio digla ga iz pakla.

Ljuba Tadić i Snežana Nikšić upoznali su se u Ateljeu 212 sedamdesetih godina. Ljuba u punoj kreativnoj snazi, a Snežana na početku glumačkog puta. Tadašnja upravnica "Ateljea 212" Mira Trailović imala je njuh da prepozna talenat.

Kad se Snežana razvela počela je da živi s Ljubom. Proveli su dve i po decenije zajedno.

Snežana Nikšić
foto: Print Screen Youtube

Iako je bila uspešna glumica, samovoljno se povukla iz pozorišta sredinom devedesetih kako bi se posvetila u potpunosti Ljubi, čije je zdravlje već tada bilo ozbiljno narušeno dijabetesom. - Razgovarali smo u kući o svemu. Naravno i o glumi. A, razume se, imali smo i drugih životnih tema. Što se glume tiče - ona nas je i spojila. Naši prvi kontakti vezani su za pozorište. Sticajem okolnosti, il sudbinom, ko bi to mogao znati, iste godine smo došli u Jugoslovensko dramsko pozorište. Ja kao mladi početnik, on kao mladi prvak.

Bio je oženjen glumicom Snežanom Nikšić. Rođeni brat Rastko Tadić je bio takođe glumac, kao i Ljubin bratanac Ljubivoje.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.