OVAJ ČOVEK JE BIO MUŽ RUŽICE SOKIĆ: Cela SRBIJA ga ZNA, ispunio je njenu POSLEDNJU ŽELJU (FOTO)
Ružica Sokić, Foto: prentscreen/RTS

pogledajte

OVAJ ČOVEK JE BIO MUŽ RUŽICE SOKIĆ: Cela SRBIJA ga ZNA, ispunio je njenu POSLEDNJU ŽELJU (FOTO)

Još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu

Objavljeno:

Jedna od najvećih srpskih glumačkih diva ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, a o pojedinim detaljima iz njene biografije se malo znalo. Ona za života nije imala potomke, a razlog nikada nije krila.

Sokićeva je dobitnica najvećih glumačkih nagrada i priznanja, kao što su: „Žanka Stokić“, „Dobričin prsten", Zlatni ćuran", „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“, „Zlatna arena", „Sterijina nagrada" i druge.

Njen legat nalazi se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”.

Ružica Sokić
foto: Printscreen/Youtube

Ružica Sokić preminula je 19. decembra 2013. godine, na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije, a koliko je bilo poznato javnosti duže vreme se borila s Alchajmerovom bolešću.

Još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, ubrzo prelazi u Atelje 212, gde je brojnim ulogama (prvenstveno savremenog i domaćeg repertoara) otkrila i potvrdila dar „rođene glumice“. Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu („Gorki deo reke“, 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ DjukiNew1957

Ružica Sokić se ogledala i kao pisac. Njena knjiga Strast za letenjem, 2010, u izdanju Lagune, doživela je više izdanja.

Fondacija je 2015. godine ustanovila Godišnju nagradu "Ružica Sokić", koja se dodeljuje mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji. Nagradu čini Povelja i novčani iznos. Nagrada se dodeljuje na Dan fondacije, 14. decembra, odnosno tokom Omaža posvećenog Ružici Sokić. Do sada je dodeljeno pet nagrada, međutim, 2020. i ove 2021. godine, pandemija je osujetila organizovanje svečanosti dodelu godišnje nagrade.

Ružica Sokić
foto: Printscreen

Udruženje Adligat i Fondacija Ružice Sokić potpisali su protokol o saradnji, tako da će u budućnosti zajedno čuvati sećanje na lik i delo slavne umetnice. Ružica ima još jedan legat pri Kinoteci.

Njen muž je bio Miroslav Miki Lukić.

On je preminuo u 91. godini života.

Ružica Sokić
foto: Printscreen

Miroslav je bio gospodin starog kova. Pre penzije radio je kao ekonomista i upravljao je jednim ogromnim jugoslovenskim preduzećem. Na njegovim plećima ležialo zaveštanje koje je kroz svoje obimno delo, ali i čitavim svojim životom, budućim generacijama ostavila Ružica Sokić. Fondacija koju je osnovao trebalo bi da na godišnjem nivou dodeljuje nagrade mladim talentima iz svih oblasti dramskih umetnosti. To je upravo ono što bi Ružica želela i od njega i od sebe.

Miroslav Miki Lukić, Ružica Sokić
foto: Luka Šarac

"Samo da me ne zaboraviš", bile su poslednje reči dive jugoslovenskog glumišta Ružice Sokić koje je uputila suprugu Miroslavu Lukiću na samrti. Sa suzama u očima ove reči preneo je medijima.

(Espreso/Blic/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.