OVO SU BILE POSLEDNJE REČI RUŽICE SOKIĆ: Srce da prepukne, SPREMITE MARAMICE!
Ružica Sokić, Foto: Printskrin/RTS

TUGA

OVO SU BILE POSLEDNJE REČI RUŽICE SOKIĆ: Srce da prepukne, SPREMITE MARAMICE!

Velika glumica je pred smrt patila od Alchajmerove bolesti

Objavljeno:

Ružica Sokić ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji i jedna je od najvećih glumačkih diva na ovim prostorima. Karijeru je započela davne 1957. godine u filmu "Doktor", a nakon toga pojavila se i u drugim filmovima poput "Kad budem mrtav i beo", "Užička republika", "Bokseri idu u raj", "Savamala".

Čuvena komedija "Tesna koža" donela joj je najveću populrnost, dok je za film "Žuta" nagrađena Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli. Često je tumačila uloge zavodnica, poput Ružice u "Drugoj Žikinoj dinastiji" i Veliborke u "Srećnim ljudima".

Osvojila je najveća priznanja i flumačke nagrade, kao što su - "Žanka Stokić", "Dobričin prsten", "Zlatni Ćuran", "Joakim Vujić", "Pavle Vuisić", "Sterijina nagrada", "Zlatna arena" i druge.

Sa suprugom Mioslavom Mikijem Lukićem provela je više od pet decenija. Mnogo su se voleli, a glumica je njemu uputila dirljive reči pred smrt.

- Samo da me ne zaboraviš - bile su navodno njene poslednje reči koje je uputila suprugu, piše Hello.

Miroslav je preminuo u 91. godini, ali je uspeo da osnuje Fondaciju koja svakog 14. decembra, na dan rođenja Ružice Sokić, dodeljuje nagradu koja ima za cilj da podrži mlade stvaraoce i razvoj kulture.

Ružica Sokić
foto: Printscreen

O njenim poslednjim godinama života, Lukić je govorio:

‒ Nije shvatala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i usledila je neugodna situacija. Trebalo je da ode na rehabilitaciju, tada više nije igrala. Pokušala je da odigra još jednu predstavu u januaru 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije mogla da se seti teksta, pa je imala šaptača - ispričao je svojevremeno i dodao:

‒ Bilo je jasno da se sa njom nešto dešava, ali smo mislili da je to donekle normalno za ljude u tim godinama. Nekad se to zove demencija, nekada Alchajmer. Hvala bogu, nije se dugo mučila. To su bolesti koje mogu da traju i da budu mučenje, prenosi "Kurir".

Ružica je preminula 19. decembra 2013. godine. Sahranjena je 24. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.