EVO KOJE GODIŠTE JE ZAPRAVO NELE KARAJLIĆ: Držaćete se za glavu
Nele Karajlić, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

veliki umetnik

EVO KOJE GODIŠTE JE ZAPRAVO NELE KARAJLIĆ: Držaćete se za glavu

Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe „Zabranjeno pušenje“ i glumac i pisac u televizijskoj seriji Top lista nadrealista

Objavljeno:

Nenad Janković poznatiji po svom pseudonimu dr Nele Karajlić je jugoslovenski i srpski rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i nekadašnji televizijski režiser u Jugoslaviji.

Stalni je član popularnog kviza Ja volim Srbiju. Poznat je po rečima: "Hrani sina pa šalji u vojsku, Srbija se umiriti ne može!"

Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu i upisao studije orijentalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ali je napustio studije kada je postao apsolvent.

Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe „Zabranjeno pušenje“ i glumac i pisac u televizijskoj seriji Top lista nadrealista. Osnivač je pokreta Novog primitivizma.

Aprila 1992. godine, usled izbijanja rata u Bosni i Hercegovini je izbegao u Beograd, gde je s novom postavom nastavio rad grupe Zabranjeno pušenje. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka, beli mačor iz 1998. godine. Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. Potom je bio glumac, reditelj i koscenarista serije Nadrealna televizija.

1 / 5 Foto: Printscreen Instagram/jana_jankovic

Napisao je 2014. godine knjigu „Fajront u Sarajevu“, a 2018 godine knjigu „Solunska 28“ i potpisao pseudonimom dr Nele Karajlić. Napisao je knjigu „FBI -Dosije Tesla“, krimi priču u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Politička delatnost

Jedini put kada je uzeo učešće u političkom životu, bilo je uoči prvih višestranačkih opštih izbora u SR Bosni i Hercegovini 1990. godine, kada je javno podržao Savez reformskih snaga Jugoslavije, koji je predvodio Ante Marković, predsednik Saveznog izvršnog veća SFR Jugoslavije. Ogranak Saveza u BiH je predvodio dr Nenad Kecmanović.

Promociju njegovog romana „Solunska 28“, 27. avgusta 2018. godine u Čačku, organizovao je Srpski pokret Dveri, a moderator događaja je bio Boško Obradović.

Nagrade i priznanja

Za svoj prvi roman „Solunska 28“, dobio je Nagradu Momo Kapor, koju dodeljuje Zadužbina Momčilo Momo Kapor. Odluku o dodeli nagrade je doneo žiri koji su činili Muharem Bazdulj, Dragana Marković i Vule Žurić.

Nagradu mu je uručio akademik Matija Bećković na svečanosti u Starom dvoru (Skupštini grada Beograda), kojoj su prisustvovali gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić.

Rođen je 11. decembra 1962. godine u Sarajevu, što znači da ima 59 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.