NAJVEĆE ZLO U ISTORIJI: Milioni su stradali u jezivim logorima HOLOKAUSTA! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

mračno doba ljudske svesti

NAJVEĆE ZLO U ISTORIJI: Milioni su stradali u jezivim logorima HOLOKAUSTA! (FOTO) (VIDEO)

Čovečanstvo je padalo i uzdizalo se više puta, civilizacije su nastajale i propadale, na njihovom mestu dizale su se nove. Međutim jedna crna mrlja stajaće na epitafu ljudske rase, kada je jednom ne bude bilo
Objavljeno: 15:38h

Mnogi od nas ne mogu da se sete gde su bili prošlog 27. januara, veliki broj ne zna ni da je danas baš taj datum. Ali i postoji grupa onih koji današnji dan sanjaju i koji će na njegov pomen zadrhtati ili zaplakati. I tako dok postoje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Čovečanstvo je padalo i uzdizalo se više puta, civilizacije su nastajale i propadale, na njihovom mestu dizale su se nove. Međutim jedna crna mrlja stajaće na epitafu ljudske rase, kada je jednom ne bude bilo. Holokaust.

Sećanje na holokaust: U Aušvicu položeni venci, minut ćutanja na letu iz Tel Aviva (FOTO)

Samo ime nosi prizvuk mraka, mraka koji je progutao milione ljudi. Milione žena, dece, staraca, nerođenih, novorođenih - nevinih...Razlog? Ako bismo pokušali da obrazložimo, to bi značilo da tražimo trunku razuma u ćoškovima pomračenog uma. Dovoljno je dati bukvalan prevod reči Holokaust.

foto: Fonet

Holos - ceo, sve, svi.

Kaustos - spljivanje, spaliti.

Nećemo preričavati odavno ispričane priče, nećemo se razbacivati ciframa. Daćemo vam nekoliko žalosnih, duboko potresnih činjenica. I daćemo vam mogućnost. Mogućnost da zamislite...

Imate 10, 11 godina. Igrate se u dvorištu sa svojom bratom i sestrama. Na vašim vratima piše Koen, Deršovic, Baum, Jovanović, Nikolić..

Nebitno, zar ne? U januaru 1940 godine, bilo je veoma bitno. Od životne važnosti.

Nakon što ste izgubili sve, nakon što ste gladni, bosi i uplašeni proveli mesece u malom kvartu nekog od evropskih gradova, kojima ste do malopre hodali slobodno i ponosno, sada stojite u redu. Ispred vas je nepregledna kolona ljudi. Vaših rođaka, komšija, prijatelja. Spajaju ih strah, nemoć i žuta traka sa Davidovom zvezdom.

foto: Reuters

Ljudi u ispeglanim uniformama, očiju punih mržnje odvajaju vas, sortiraju i guraju u prljave vagone, u kojima pod nogama vaših sapatnika leži nekoliko nepomičnih tela.

Kada se otvore vrata vagona, izlazite na hladan januarski vazduh i pred sobom ugledate blok sivih zgrada, ograđen žicom. Gledate visoke odžake iz kojih kulja gust dim, neprijatnog, slatakastog mirisa. Stigli ste na vaše konačno odredište.

foto: Reuters

Stigli ste u Treblinku, ili Aušvic. Ili neki od bezbroj logora u koji će uži stotine hiljada ljudi, da više nikada ne izađu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.