ISPLIVALA NIKAD VIĐENA FOTKA RAMUŠA HARADINAJA SA ŽENOM: Ostaćete u NEVERICI kada vidite kako ONA IZGLEDA
Foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

ŠOKANTNO

ISPLIVALA NIKAD VIĐENA FOTKA RAMUŠA HARADINAJA SA ŽENOM: Ostaćete u NEVERICI kada vidite kako ONA IZGLEDA

Ramuš Haradinaj je rođen 1968. godine, kao drugo od devetoro dece radničke porodice u selu Glođane kod Dečana

Objavljeno: 20:10h

Ramuš Haradinaj je aktuelni predsednik Vlade samoproglašene Republike Kosovo, te lider političke stranke Alijansa za budućnost Kosova (Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës). Rođen je 3. jula 1968. godine u selu Glođani. U braku je s Anitom Haradinaj (Anita Haradinaj) s kojom ima troje dece. Živi i radi u Prištini. Ramuš Haradinaj je rođen 1968. godine, kao drugo od devetoro dece radničke porodice u selu Glođane kod Dečana. Njegovi preci s očeve strane su poreklom iz mesta Beriše u severnoj Albanije.

Ramuš Haradinaj
foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Osnovnu školu je završio u selu Rznić, a srednju u Dečanima i Đakovici. Nakon što je 1987. godine maturirao otišao je na odsluženje vojnog roka. Tadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA) ga je unapredila u komandira voda. Tokom 1996. godine prošao je vojnu obuku u Albaniji, a potom postao jedan od osnivača OVK u mestima Kuks i Tropolje. Kako navode mnogi svetski mediji, aktivno je učestvovao u krijumčarenju oružja na Kosovo. Tokom jedne od tih akcija sukobili su se sa srpskom graničnom policijskom patrolom, a tom prilikom je ubijen njegov brat Luan (Luan Haradinaj).

1 / 3 Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic

Nakon ulaska NATO snaga (UMNIK) na Kosovo i Metohiju OVK je zvanično demilitarizovana, a 1999. godine je promenila ime u tzv. Korpus za zaštitu Kosova. Haradinaj je postavljen za zamenika komandanda Agima Čekua (Agim Çeku). Nakon izbora koji su održani u oktobru 2004. godine ušao je u pregovore sa LDK, koju je predvodio Rugova, tadašnji predsednik Kosova. Rugova ga je imenovao za mandatara za sastav nove Vlade Kosova. Usledilo je glasanje u Parlamentu. Haradinaj je osvojio 72 glasa „za“ i samo tri protiv, ostali poslanici su bili suzdržani. Ima državljanstvo Albanije, a pored albanskog govori engleski, francuski i srpski jezik. Jednom prilikom je kazao da intervjue i govore upućene kosovskim Srbima daje na srpskom jeziku kako bi pokazao „svoje poštovanje prema njima“.

Ramuš Haradinaj
foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Sudski organi u Srbiji zatražili su da se Haradinaj izruči toj zemlji s obzirom da se sve dešavalo na području tadašnje Srbije. Njihov zahtjev je odbijen. Srbija je raspisala poternicu za njim zbog zločina počinjenim na Kosovu i Metohiji.

U junu 2015. godine slovenačka policija ga je uhapsila, ali je dva dana kasnije pušten zbog diplomatskog pritiska koji je vršen na tu zemlju.

A ko je Anita Mucaj, odnosno Haradinaj, koja je uz do juče premijera Kosova više od 15 godina, i sa kojom ima troje dece (dva sina i ćerku)?

Ramuš Haradinaj
foto: Profimedia

Naime, ona je njegova druga supruga, koja je inače po profesiji novinarka, zaposlena na RT Kosovo.

Vrlo je aktivna na društvenim mrežama, pa se na njenim profilima može saznati više o njihovom porodičnom životu, nego što njen suprug o tome govori.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.