OVO JE PRAVO POREKLO SEKE SABLIĆ: Godinama se NAGAĐALO, a ovo je JEDINA ISTINA
Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE TO

OVO JE PRAVO POREKLO SEKE SABLIĆ: Godinama se NAGAĐALO, a ovo je JEDINA ISTINA

Značajne uloge ostvarila je u „Ateljeu 212“ gde je igrala u predstavama „Čudo u Šarganu“, „Ožalošćena porodica“, „Veliko i malo“ i drugima

Objavljeno: 20:43h

Jelisaveta Seka Sablić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 13. juna 1942. godine u Beogradu, u kome i danas živi i radi. Ima sina Stefana koji je uspešan pijanista i pozorišni reditelj.

Značajne uloge ostvarila je u „Ateljeu 212“ gde je igrala u predstavama „Čudo u Šarganu“, „Ožalošćena porodica“, „Veliko i malo“ i drugima. Član ansambla bila je od 1968. do 1993. godine kada je prešla u status slobodnog umetnika. Igrala je i u drugim pozorištima, te neretko osvajala velike nagrade poput Statuete „Ćuran“, „Dobričnog prstena“, nagrade „Pavle Vujić“ i drugih.

Veliku popularnost donela joj je uloga Kristine u komediji „Maratonci trče počasni krug“ iz 1982. godine. Prepoznatljiva je i po ulogama u filmovima „Sekula i njegove žene“, „Kako sam sistematski uništen od idiota“, „Davitelj protiv davitelja“, „Hadersfild“ i drugima.

1 / 4 Foto: Damir Dervišagić

Televizijska publika je u njenim interpretacijama uživala tokom serija „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“ i drugima. Mlađi je pamte po ulozi Vere u popularnom sitkomu „Ljubav, navika, panika“, te Simke Vuković u humorističnoj seriji „Nemoj da zvocaš“. Jedna je od najnagrađivanijih srpskih glumica. Osvojila je Zlatnu arenu na Festivalu u Puli, četiri puta Statuetu „Ćuran“, „Dobričin prsten“, Oktobarsku nagradu grada Beograda, te prestižnu nagradu „Pavle Vujisić“ za životno delo. Mnogi je s pravom nazivaju srpskom „Kraljicom humora“.

Jedna je od najnagrađivanijih srpskih glumica. Osvojila je Zlatnu arenu na Festivalu u Puli, četiri puta Statuetu „Ćuran“, „Dobričin prsten“, Oktobarsku nagradu grada Beograda, te prestižnu nagradu „Pavle Vujisić“ za životno delo. Mnogi je s pravom nazivaju srpskom „Kraljicom humora“.

Seka Sablić
foto: Stefan Jokić

Sa Ružicom Sokić, Miodragom Petrovićem Čkaljom, Borom Todorovićem i drugima glumila je u predstavi „Krmeći kas“ koju je režirao Nebojša Komadina, a napisao Aleksandar Popović. Glumila je u alternaciji sa Milenom Dravić u predstavi „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“. Komad je napisao Bora Ćosić, a režirao Ljubomir Muci Draškić.

Od početka karijere do danas igrala je i predstavama Dušana Kovačevića „Klaustrofobična komedija“ i „Doktor Šuster“, „Pazarni dan“ u režiji Gorana Markovića i drugima. Zapažene uloge imala je i komadima „Rado ide Srbin u vojnike“, „Kosa“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Pokondirena tikva“, „Romeo i Julija“, „Ovde“, „Flumena Marturano“, „Dundo Maroje“,, „Hazarski rečnik“, „Ujka Vanja“ i drugima.

Seka Sablić
foto: Stefan Kojić

Uporedo sa uspešnom pozorišnom karijerom, Seka Sablić je gradila zavidnu televizijsku i filmsku karijeru. Jedan od svojih prvih filmova snimila je 1968. godine. Sa kolegom Draganom Nikolićem je debitovala u filmu „Ilustrovani život“ u režiji Srboljuba Stankovića, a po scenariju Miodraga Stanisavljevića.

Veliku popularnost donela joj je uloga pijanistkinje Krsitine u hit komediji „Maratonci trče počasni krug“. Filmska adaptacija pozorišne predstave Dušana Kovačevića koju je režirao Slobodan Šijan i danas se smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena. Uloga Kristine donela joj je „Zlatnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli. Film je osvojio i nagrade na festivalima u Vrnjačkoj Banji, Montrealu, Marseju i Briselu.

Seka Sablić
foto: Dragana Udovičić

Jelisaveta Seka Sablić je rođena 1942. godine u beogradskom naselju Čubura. Njen otac Stevan poreklom je iz mesta Mala Gradusa, nedaleko od Sunje. Majka joj je bila domaćica, sefardska Jevrejka, rođena i odrasla na Dorćolu. Stevan je bio krojač koji je imao malu radnju u Mutapovoj ulici. Tim poslom je izdržavao petočlanu porodicu. Seka je odrastala uz dva starija brata, te je, kako kaže, imala status „povlašćenog člana porodice“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.