EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOKA MIRJANA KARANOVIĆ: Srušićete se na pod
Foto: Zorana Jevtić

ko bi rekao

EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOKA MIRJANA KARANOVIĆ: Srušićete se na pod

Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, na klasi profesora Milenka Maričića, zajedno sa Ljiljanom Blagojević, Merimom Isaković i Mimom Karadžićem

Objavljeno: 18:54h

Mirjana Karanović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Mirjana Karanović je rođena u Beogradu 28. januara 1957. godine. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, na klasi profesora Milenka Maričića, zajedno sa Ljiljanom Blagojević, Merimom Isaković i Mimom Karadžićem. Na filmu je debitovala 1980. godine naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića Petrijin venac. Svetsku slavu je stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice Otac na službenom putu.

Godine 2005. pojavila se u filmu Grbavica koji je prvenac rediteljke iz BiH Jasmile Žbanić. Film je dobio zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. U njemu Mirjana Karanović igra majku koja zajedno sa ćerkom preživljava period posle balkanskih ratova sa kraja XX veka.

1 / 4 Foto: Dragan Kadić

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Dekan Akademije umetnosti bila je u dva mandata, od 2001. do 2003. i od 2009.

Godine 2010. je učestvovala u radionici za glumce i reditelje na Filmskom festivalu u Utrehtu i Pozorišnoj radionici na Pozorišnom festivalu u Bogoti.

Jedna je od pet glumica koje su dvaput dobile nagradu Zlatna arena u Puli. Nakon uloge u filmu „Grbavica”, koji je nagrađen „Zlatnim medvedom”, 2006. godine bila je nominovana od strane Evropske filmske akademije za najbolju glumicu evropskog filma.

Mirjana Karanović
foto: Damir Dervišagić

1985. godine je ostvarila jednu od najvažnijih uloga u karijeri koja joj je donela svetsku slavu. Bila je majka Senija Sena Zolj u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu“. Takođe je imala sporednu ulogu stoperke u filmu „Život je lep“.

1989. godine je bila Marta u filmu „Vreme čuda“ za koji su scenario pisali Borisav Pekić i Goran Paskaljević, zatim poznata srpska književnica Isidora Sekulić u filmu „Stremnicka“ i Jelena Katić u „Sabirnom centru“.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Aktivno igra u pozorištu, na filmu i televiziji. Od 2021. je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta.

Mirjana Karanović
foto: Dragana Udovičić

2001. godine Mirjana je postala vanredni, a šest godina kasnije redovni profesor na predmetu Gluma na Akademiji umetnosti u Beogradu. Prvi put je bila dekan od 2001. do 2003. godine, a drugi put od 2009. godine.

2009. godine je snimala film „Tamo i ovde“ („Here and there“) u kome je bila Olga, majka srpskog emigranta, u koju se zaljubljuje propali njujorški muzičar Robert. Takođe je ostvarila uloge u filmovima: „Neko me ipak čeka“ i „Čekaj me, ja sigurno neću doći“.

Mirjana Karanović
foto: Printscreen Instagram

2016. godine je tumačila glavnu ulogu i napisala je scenario za film „Dobra žena“ u kome glumi Milenu koja, nakon trideset godina braka, saznaje istinu o svom suprugu i mora da odluči da li će je ignorisati ili sve napustiti i započeti novi život.

Visoka je 166 cm.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.