EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK LAZAR RISTOVSKI: Ovome se niko nije NADAO
Foto: Espreso.co.rs

AUU

EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK LAZAR RISTOVSKI: Ovome se niko nije NADAO

Odigrao je u pozorištu preko 4 hiljade predstava i snimio je u više od 50 filmova, većinom u glavnim ulogama

Objavljeno: 20:00h

Lazar Ristovski je srpski je filmski, pozorišni i televizijski glumac.

Ristovski je rođen 26. oktobra 1952. godine u Ravnom Selu. Njegov otac je doseljenik iz prilepskog sela Guđakovo a majka iz Crne Gore. Završio je Učiteljsku školu u Somboru, a glumu diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Snežanom Savić, Ljiljanom Stjepanović i Radošem Bajićem.

Odigrao je u pozorištu preko 4 hiljade predstava i snimio je u više od 50 filmova, većinom u glavnim ulogama.

1 / 4 Foto: © ATA Images

Najpoznatije uloge u pozorištu su mu: Šekspirov „Hamlet“ u režiji oskarovca Jiržija Mencla na dubrovačkim letnjim igrama, Knjaz Nikola u predstavi „Dugo putovanje u Jevropu“, Stevana Koprivice, Amadeus u „Amadeusu“ Pitera Šefera u režiji Paola Mađelija, Bondova „Luda“ u režiji Slobodana Unkovskog, u Beogradskom Dramskom Pozorištu.

Igrao je u hitovima Zvezdara Teatra: “Mrešćenje šarana”, Ace Popovića, “Original falsifikata”, Radeta Radovanovića, “Mala”, Radoslava Pavlovića, “Urnebesna tragedija”, Dušana Kovačevića. Igrao je Molijerovog „Don Žuana“ , „Rucanteovu“ „Mušicu, Mara u “Mara Sad” u Pozorištu Dvorištu. Igrao je u predstavi „Venčanje“ Vitolda Gombroviča U Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu, koju je režirao jedan od najboljih reditelja, Poljak, Jerži Jarocki.

Lazar Ristovski, Danica Ristovski
foto: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Sjajne kreacije je ostvario u filmovima „Hajka" (1977), „Svetozar Marković“ (1981), „Igmanski marš“ (1983), „Tako se kalio čelik“ (1988), „Original falsifikata“ (1991), „Tito i ja“ (1992), „Podzemlje“ (1995), „Balkanska pravila“ (1997), „Bure baruta“ (1998), "Belo odelo" (1999), "Bumerang" (2001), „Mali svet“ (2003), „Pad u raj“ (2004), „San zimske noći“ (2004). „Sveti Georgije ubiva aždahu“ (2009), „Dnevnik mašinovođe" (2016) i „Kralj Petar Prvi - U slavu Srbije" (2018)

Igrao je i van granica Srbije: Kralj Lopova i „Druga žena“.

Okušao se i kao reditelj i producent filma „Belo odelo“. Posle toga je kao producent napravio 10 filmova. Kao reditelj i producent, snimao je i svoj drugi film „Beli lavovi“ 2011.

Lazar Ristovski
foto: Filip Plavčić

Napisao je i dva romana; „Belo odelo“ i „Kako sam dobio Oskara“.

Lazar Ristovski je vlasnik producentske kuće Zilion Film.

Publika pored malih ekrana prvi put ga je upoznala u filmu „Sinovi“ u režiji Slavoljuba Stefanovića, a po scenariju Marka Kovača. Ristovski je igrao manju ulogu, dok su glavne tumačili Mladen Andrejević, Nikola Kole Angelovski i Tihomir Arsić. Drama je premijerno prikazana 1975. godine na Radio Televiziji Beograd (RTB).

Tokom 1978. godine Ristovski se pojavio u dva filma. Prvi je drama Miloša Radivojevića pod nazivom „Kvar“, a drugi televizijska adaptacija dela Miloša Crnjanskog pod nazivom „Maska“ koju je režirala Mira Trailović po scenariju Jovana Ćirilova. On igra pesnika Branka Radičevića, dok Đuru Daničića tumači njegov kolega Milan Mihailović.

Lazar Ristovski
foto: Filip Plavčić

Tokom 1983. godine snimio je četiri filma – „Terasa“, „Malograđani“, „Sumrak“ i „Igmanski marš“. Ovaj poslednji može se smatrati najznačajnijim jer je u njemu glumio pokojnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Reč je o ratoj drami Zdravka Šotre, čiji scenario su pisali Šotra, Živojin Gavrilović i Slobodan Stojanović.

Po mišljenju mnogi jednu od najboljih uloga ostvario je u drami „Original falsifikata“ u kojoj igra učitelja Pavla koji završava na Golom otoku. Film je režirao Dušan Kresoja, po scenariju Radeta Radovanovića, a zapažene uloge ostvarili su i Žarko Laušević, Snežana Bogdanović, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i drugi.

Lazar Ristovski
foto: Printskrin / Tv Hepi

Igrao je u Šekspirovom „Hamletu“ u režiji Jiržija Mencla (Jiří Menzel) na Dubrovačkim ljetnim igrama, kneza Nikolu u predstavi Stevana Koprivice „Dugo putvanje u Jevropu“, te Amadeusa u istoimenoj predstavi Paola Mađelija (Paolo Magelli) po komadu Pitera Šefera (Peter Shaffer).

Lazar Ristovski
foto: Filip Plavčić

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta koje je jedno vreme bilo njegova matična kuća glumio je u predstavi „Luda“ Slobodana Unkovskog. U „Zvezdara teatru“ igrao je u hitovima Ace Popovića „Mrešćenje šarana“, Radeta Radovanovića „Original falsifikata“, Radoslava Pavlovića „Mrešćenje šarana“, „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića i drugima.

Visok je 183 cm.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.