EVO KO JE OTAC KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ: Zinućete kada vidite čime se BAVIO
Foto: Beta/Edvard Susak

ŠOK

EVO KO JE OTAC KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ: Zinućete kada vidite čime se BAVIO

Nekoliko godina je živela u Sjedinjenim Američkim Državama kod porodice koja ju je prihvatila kao svoju

Objavljeno: 17:19h

Kolinda Grabar Kitarović je hrvatska političarka i prva žena koja je postala predsednica Republike Hrvatske. Rođena je 29. aprila 1968. godine u Rijeci. Osnovnu školu je završila na Grobniku, a u Rijeci je upisala gimnaziju. Krajem trećeg razreda je saznala za program razmene studenata. Nekoliko godina je živela u Sjedinjenim Američkim Državama kod porodice koja ju je prihvatila kao svoju. Pošto joj stipendija nije bila dovoljna da pokrije troškove, peglala je i čistila za dnevnicu od 20 dolara. Odeću je uglavnom kupovala u second hand prodavnicama. Srednju školu je završila u Los Alamosu.

1 / 4 Foto: Printscreen Facebook / Kolinda Grabar-Kitarović

Iste godine se zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova i postala je član HDZ-a. Prvo je bila savetnica zamenika ministra, a onda načelnica sektora za Severnu Ameriku. 1997. godine je postala diplomatski savetnik u ambasadi Republike Hrvatske u Kanadi, a zatim ministar savetnik. Upisala je postdiplomske studije na Fakultetu političkih nauka, a 2000. godine je postala magistar.

2003. godine je imenovana za zastupnicu u Hrvatskom Saboru i za ministarku za evropske integracije. 2005. godine je postala šef pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Evropskoj Uniji. Takođe je izabrana za ministarku spoljnih poslova i evropskih integracija. Na toj funkciji je ostala do decembra 2008. godine. U martu iste godine je postavljena za ambasadora Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kolinda Grabar Kitarović
foto: Printscreen/Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

Od 2011. do 2015. godine je bila pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju.

2014. godine je postala kandidatkinja HDZ-a za predsednicu Hrvatske. U januaru 2015. godine je u drugom krugu pobedila Ivu Josipovića. Njen izborni program pod nazivom „Za bolju Hrvatsku“ je dobio najveću podršku. Na taj način Hrvatska je postala jedna od desetak zemalja na svetu koje imaju predsednicu. Nevladina organizacija Klepsidra iz Sarajeva dodelila joj je nagradu Isa-beg Ishaković, priznanje za izgradnju dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

Kolinda Grabar Kitarović
foto: Damir Dervišagić

Kolinda je članica Trilateralne komisije, privatne organizacije čija je uloga da gaji bliske odnose između Amerike, Evrope i Japana. Osim engleskog i španskog, govori portugalski, italijanski, nemački i francuski jezik. Zna da muze krave, da kreči stan i da puca iz snajpera.

Kolinda Grabar Kitarović
foto: EPA/Valda Kalnina

Nemačka je bila druga zemlja koju je Grabar Kitarović zvanično posetila. Ona je u Berlinu razgovarala sa tadašnjim nemačkim predsednikom Joakimom Gaukom (Joachim Wilhelm Gauck) i kancelarkom Angelom Merkel (Angela Dorothea Merkel). Teme su bile privredna, trgovinska, kulturna i turistička saradnja, te jačanje nemačko-hrvatske saradnje na području privrede i nauke. Otac Branko je držao mesaru i u susednom selu je imao farmu sa 22 krave.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.